Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vajda verí, že raz vyrobí synovi olympijskú loď

Bratia René a Marcel Vajdovci nechýbajú na žiadnom veľkom vodáckom podujatí. Vedľa svojho kamiónu rozložia šiator, pod ktorým ponúkajú svoje najnovšie skvosty.

03.09.2013 10:56
Marcel Vajda, René Vajda, Martin Vajda, Marcel... Foto:
Vajdovci na MS v Duisburgu. Zľava Marcel junior (manažér predaja v rodinnej firme), René, jeho syn Martin a Marcel starší.
debata

Pred štvrťstoročím ešte pašovali cez hranice materiál, aby v prenajatej šamorínskej garáži mohli vyrábať lode. Dnes nimi zásobujú hviezdy, ktoré vyhrávajú olympijské hry či majstrovstvá sveta. Na divokej i hladkej vode.

Šampionát v rýchlostnej kanoistike v Duisburgu bol pre Vajdovcov predsa v čomsi výnimočný. V kajaku značky Vajda totiž pádloval – Vajda. Reného syn Marcel si odkrútil v Nemecku veľkú premiéru.

„Prežívam preteky s ním, viem sa vcítiť do jeho kože. Martin sa do toho trošku zahryzol, olympiáda v Riu je výzva. Uvidíme, ešte má tri roky, verím, že mu to vyjde,“ rozhovoril sa René Vajda.

Akú loď zhotovil synovi na svetový šampionát?

„Zatiaľ jazdí na štandardnej sériovej lodi, ale v zime chceme spraviť nový model, ktorý pôjde na trh. Tým, že mám Martina doma, budeme s ním testovať. Loď na dvestovku je špecifická. Tie na päťstovku či kilometer sú rovnejšie a nepotrebujú sa tak kĺzať, lode na šprint sa musia trochu niesť nad hladinou,“ vysvetlil R. Vajda.

Aj v Duisburgu bolo pod šiatrom Vajdovcov rušno. Pretekári, ale aj vodácki fanúšikovia študovali vystavené lode či hydromasážne vane, ktoré spoločnosť zamestnávajúca okolo päťdesiat ľudí, tiež vyrába. „Funguje to asi tak, že keď si pretekár všimne na vode loď, ktorá dosiahne dobrý výsledok, už je zvedavý. Ľudia prídu, odskúšajú si loď a potom si ju môžu rovno objednať.“

Vajdovci sa v mladosti venovali vodnému slalomu a v tomto športe aj neskôr prerazili ako výrobcovia lodí. Dôležitým impulzom bol triumf Lukáša Pollerta a druhé miesto dvojkanoe Šimek, Rohan na olympiáde v Barcelone v roku 1992. Na lodiach značky Vajda. K prominentným klientom Vajdovcov už roky patria bratia Hochschornerovci, Michal Martikán či skvelý slovinský kajakár Peter Kauzer. Vo vodnom slalome sú medzi výrobcami lodí jednotka, v rýchlostnej kanoistike číslo tri.

„Ale dúfame, že na budúci rok prevalcujeme poľský Plastex. Máme teraz dobré modely kanoe a práve Plastex je v nich silný. Ideme sa s ním trošku pobiť. Už máme prvé odozvy. Francúzi si ich berú, séria testovacích lodí ide aj do Moskvy. Namerajú si ich a potom sa rozhodnú.“

Aké vzťahy vládnu medzi konkurenciou?

„Tvrdé,“ otvorene vraví René Vajda a pokračuje: „Vodní slalomári tvoria takú uzavretú rodinnú komunitu. S Čechom Galuškom s Gala Sportu si pokojne sadneme na pivo a podebatujeme. Ale tu je to iné. Akurát si kývneme hlavou. Držíme si od seba odstup.“

V Duisburgu jazdili na vajdovke napríklad dvaja finalisti v K1 na 1000 m Poliak Rosolski a Slovinec Zakrajšek alebo bronzová v K1 na 5000 m Fínka Rikalová. Slováci dávajú často prednosť konkurenčným značkám. „Nikoho nemôžem nútiť, aby jazdil na našej lodi, ale netajím, niekedy som sklamaný,“ tvrdí R. Vajda.

Na ostatných dvoch olympiádach mali Vajdovci na starosti oficiálny servis lodí. „Pozval nás Medzinárodný olympijský výbor, ale my sme si všetko hradili a stálo nás to veľa peňazí. Poňali sme to ako imidžovú záležitosť, ale nemalo to efekt. V budúcnosti si to necháme zaplatiť,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vodný slalom #René Vajda #Marcel Vajda