Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladý štvorkajak došiel do cieľa ako vlak a postúpil priamo do finále

Skvelá premiéra! Mladý slovenský štvorkajak vyhral na MS v Duisburgu svoju rozjazdu a postúpil priamo do nedeľňajšieho finále.

30.08.2013 10:42 , aktualizované: 16:01
Krajčovič, Michálek, Jakubík, Demin Foto: ,
Spredu Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin.
debata

Štvorica Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík a Viktor Demin výborne odštartovala a vydržala na vedúcej pozícii až do konca, hoci v závere mohutne finišovali Bielorusi. Slovenskí mládežníci odolali a boli v cieli o 47 tisícin sekundy (0,047) skôr.

„Vraveli sme si, že keď budú na päťstovke súperi pred nami o loď, tak zvoľníme a budeme šetriť sily na semifinále, ale držali sme s nimi krok. Škoda záveru, ten nám nevyšiel. Nečakal som, že Bielorusi tak nastúpia,“ hodnotil premiérovú jazdu na seniorských MS Marek Krajčovič.

Mladíci (najstarší Jakubík má 23, najmladší Demin 20) už tohto roku vyhrali svetový i európsky šampionát do 23 rokov, v piatok zvládli aj prvú ostrú skúšku medzi seniormi. „Osobne som bol dosť nervózny, asi ešte viac, ako vo finále v Kanade. Základný cieľ sme už splnili, nemáme na sebe žiadny tlak,“ vravel Demin. Komárňanský kajakár si v cieli nebol istý víťazstvom, slovenská loď, na rozdiel od bieloruskej, už nezrýchľovala. „Simpson (Jakubík) zakričal hop, no už sme nedokázali nakopnúť tempo. Došli sme do cieľa zotrvačnosťou, ako vlak,“ vysvetlil Demin.

V nedeľu čaká štvoricu kajakárov tretie veľké finále v tomto roku. „Dobre sa vyspíme, najeme sa pôjdeme do mesta, dáme si zákusok a ráno o šiestej zaspíme…“ naznačil prípravu dobre naladený Gábor Jakubík.

Výbornú formu v piatok potvrdil dvojkajak Erik Vlček, Juraj Tarr i kajakár Peter Gelle. Po štvrtkovom postupe do finále na kilometri zopakovali podobný kúsok aj na polovičnej trati.

Dvojkajak vyhral semifinále, Gelle postúpil ako najrýchlejší z kajakárov, ktorí skončili v semifinále na tretej priečke. „Takýto vydarený šampionát by mi ani vo sne nenapadol. Celú sezónu som zasvätil posádkovým disciplínam a napokon to vypálilo tak, že to vyšlo v singli. Nebola to chcená, ale správna voľba,“ povedal Gelle.

Cez víkend sa vo finále v Duisburgu objavia slovenské lode najmenej sedemkrát: Štvorkajak, dvojkajak (Vlček, Tarr) a singlkajakár na 1000 m, Gelle, mužský a ženský dvojkajak (Kmeťová, Kohlová) a kanoista Rastislav Kohút na 500 m. A to bude ešte o postup súperiť aj kanoista Ľubomír Hagara na olympijskej trati 200 m.

Finálový blok sa začína v sobotu od 15.20, v nedeľu od 11.40 a 15.15, naživo ho vysiela aj RTVS. Zatiaľ sa pre slovenské farby črtá vydarený šampionát.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Viktor Demin #Matej Michálek #Marek Krajčovič #Gábor Jakubík