Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vargu nepribrzdili ani mačacie hlavy

Na olympiáde v Londýne si vlani Richard Varga vyslúžil uznanie za 22. miesto, teraz by sa mu už takýto výsledok málil.

27.08.2013 21:00
Richard Varga Foto:
Richard Varga.
debata

Za dvanásť mesiacov sa totiž najlepší slovenský triatlonista posunul do širšej svetovej špičky. V nedeľu finišoval v pretekoch seriálu majstrovstiev sveta v Štokholme na 7. mieste. Vo svetovom rebríčku je už štrnásty a spriada plány, ako túto pozíciu ešte do konca sezóny vylepšiť.

„Ideme postupnými krokmi, podľa plánu,“ reagoval pozitívne naladený Bratislavčan po návrate domov. Vo Švédsku ťažil aj z päťtýždňového vysokohorského sústredenia v St. Moritzi, kde sa zameral najmä na beh. „V plávaní i cyklistike dokážem držať krok s najlepšími, ale v behu mám stále rezervy. Tréningové časy však naznačovali, že som rýchly. V pretekoch som potom dosiahol jeden z najlepších časov v kariére.“

Ani v Štokholme nezostal Varga nič dlžný povesti najlepšieho plavca medzi triatlonistami a vynoril sa z vôd Baltského mora na vedúcej pozícii. V cyklistickej časti udávala tempo osemčlenná skupina, ktorá si vytvorila solídny náskok.

„Tušil som, že usilovne šliapeme do pedálov, lebo viacero pretekárov sme predstihli o celé kolo.“ Po 2,5 km sa držal ešte v behu na štvrtej pozícii, desiatku napokon zvládol v čase 31:24. Jozef Urban získal v júni slovenský majstrovský titul na dráhe výkonom 31:29,22…

Preteky vo Štokholme patria k unikátom seriálu MS. „Len tu sa behá a jazdí na bicykli v centre mesta po dlažobných kockách, zvaných mačacie hlavy. Teraz sa k tomu pridali aj veľké vlny v plaveckej časti, takže podmienky boli celkom náročné,“ vysvetlil 24-ročný triatlonista.

Stupne víťazov si pre seba opäť prenajali bratia Brownleeovci z Veľkej Británie a Španiel Javier Gomez. Tí sú momentálne krok pred ostatnými. Vrcholom triatlonovej sezóny bude septembrové Grand finále v Londýne, na ktorom budú pretekári súperiť o dvojnásobný počet bodov do rebríčka ako na podujatiach seriálu MS.

„Dúfam, že moja forma bude gradovať, vo Švédsku som sa cítil ešte trochu unavený. V prípade dobrého výsledku by som sa ešte mohol o pár priečok posunúť vyššie, ale môžem aj klesnúť,“ dodal Varga, ktorý sa ešte predtým predstaví na domácej pôde v Bratislave na Triatlone pre všetkých.

debata chyba