Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusko dúhe nepraje, ale hry mu nevezmú

Najskôr pozvali k sebe celý športový svet a teraz musia vysvetľovať, či sú skutočne všetci vítaní.

20.08.2013 22:00
Olympijské kruhy Foto:
Olympijské kruhy.
debata (3)

Rusko čelí v ostatnom čase kritike pre prijatie zákona proti homosexuálnej propagande. Nediskutuje sa o ňom len medzi politikmi či v uliciach, po ktorých kráčajú aktivisti s dúhovou vlajkou, ktorá je symbolom homosexuálov, ale aj v najvyšších športových kruhoch. V krajine sa totiž po nedávnych majstrovstvách sveta v atletike uskutočnia v najbližších rokoch ďalšie veľké športové podujatia – zimná olympiáda v Soči (február 2014), majstrovstvá sveta v hokeji (2016), či svetový šampionát vo futbale (2018).

„Chceme chrániť našu mladú generáciu, duša ktorej sa iba formuje. Chceme ju chrániť proti propagande alkoholizmu, drog a netradičných sexuálnych vzťahov. Ale tento zákon neberie práva žiadnemu občanovi, či ide o športovca, organizátora či nejakého z ďalších hostí, ktorí navštívia Rusko," bránil zákon v nedeľu po skončení atletických MS ruský minister športu, cestovného ruchu a mládeže Vitalij Mutko.

Do kontroverzie sa na šampionáte dostala zlatá medailistka v skoku o žrdi Jelena Isinbajevová. „Ak by sme im (homosexuálom) ustúpili a nechali robiť všetky tie veci na ulici, tak by som sa o náš národ začala báť. Žijeme tu podľa tradičných hodnôt. Muži so ženami a ženy s mužmi – a je to jednoducho historicky dané,“ citovali médiá ruskú reprezentantku. Na druhý deň Isinbajevová svoje slová korigovala.

„Chcela som povedať, že ľudia by mali dodržiavať zákony krajiny, v ktorej sa nachádzajú. Rešpektujem však názory svojich atletických kolegov a dôrazne hovorím, že som proti diskriminácii na základe sexuálnej orientácie, ktorá by bola v rozpore s Olympijskou chartou.“

V súvislosti so zákonom sa často skloňuje práve budúcoročná zimná olympiáda v Soči. Objavili sa dokonca (z radov umelcov či bývalých športovcov) výzvy na jej bojkot, či zmenu dejiska. Rusku však hry určite nevezmú. Bojkot už odmietol americký prezident Barack Obama i britský premiér David Cameron. Podľa neho by sa tým „zmarila životná šanca športovcov na úspech.“

Vedenie Medzinárodného olympijského výboru zvolilo voči Rusku politiku tichej diplomacie. Verí, že Rusi urobia všetko, aby sa olympiáda skončila úspechom. Na jej organizáciu už minuli 50 miliárd dolárov. Šéfa MOV Jacquesa Roggea vraj Moskva písomne ubezpečila, že zákon nijako hry neovplyvní.

V zámorských médiách sa k téme už viackrát vyjadril popredný americký krasokorčuliar Johnny Weir, ktorý sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii. „Keby bola olympiáda v Saudskej Arábii, Afganistane, Severnej Kórei či na Marse, tak sa na nej zúčastním, lebo som pre to trénoval celý život. A keby som mal byť zatknutý, lebo upozorním na tento zákon a vyzvem ľudí, aby proti nemu lobovali, tak to ochotne prijmem,“ citovala Weira CBS.

Čo hovorí ruský zákon

Ruský zákon proti homosexuálnej propagande, ktorý má pomerne širokú podporu v konzervatívnej ruskej spoločnosti, vyvolal kritiku ruských liberálov i odpor na celom svete. Prijatý zákon znemožňuje šírenie informacií, ktoré by mohli v deťoch vzbudiť záujem o vzťahy s ľuďmi rovnakého pohlavia alebo odpor k tradičným rodinným hodnotám. Zákon tiež zakazuje akékoľvek verejné prejavy a hlásenie sa k homosexuálnej komunite. Za porušenie zákona hrozí pokuta 100-tisíc rubľov (vyše 2-tisíc eur), 15 dní väzenia či vyhostenie z krajiny. Až do roku 1993 brali homosexualitu v Rusku ako trestný čin a až v roku 1999 ju prestali klasifikovať ako duševnú chorobu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko