Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nové lopty, prosím. Celuloid končí

Viac než jedno storočie vydržala ako symbol jedného populárneho športu, ale jej čas sa pomaly napĺňa. Malá celuloidová loptička už nebude lietať po pingpongových stoloch.

25.04.2013 17:21
OH Londýn, stolný tenis Foto:
Nemecký stolný tenista Dimitrij Ovtcharov a jeho podanie.
debata

Od 1. júla 2014 ju nahradí plastová kolegyňa. O výmene tradičných loptičiek sa diskutovalo už dlhšie. Medzinárodná stolnotenisová federácia (ITTF) teraz oznámila dátum, kedy sa začne na oficiálnych podujatiach hrať s novými loptičkami.

Od čias, keď sa zo spoločenskej zábavy stal šport, prešiel stolný tenis viacerými zmenami. Regulovala sa hrúbka poťahov na raketách, prestalo sa používať rýchloschnúce lepidlo, namiesto do 21 sa sety počítajú do 11. Revolučnou zmenou prešla už aj loptička – v októbri 2000 sa jej priemer zväčšil z 38 na 40 milimetrov, odvtedy je aj trochu ťažšia, aby nebola taká rýchla. Nie všetky inovácie boli prijaté s nadšením a aj zámer nahradiť celuloid plastom narazil na odpor časti stolných tenistov. Milovníci celuloidu spustili na internete aj petíciu za jeho záchranu. K vývoju nových loptičiek prinútil ITTF fakt, že vo svete výrazne klesá počet fabrík celuloidu, pretože výroba tejto vysokohorľavej látky je nebezpečná a zdraviu škodlivá.

„Výrobcovia celuloidu už takmer vyhynuli. V súčasnosti produkujú loptičky dve továrne v Číne, jedna v Japonsku a jedna v Kórejskej republike. Už pred šiestimi rokmi som výrobcov vystríhal, že používanie surového celuloidu bude čoraz viac obmedzené a budeme nútení hľadať nové technológie,“ uviedol pre portál mytabletennis šéf ITTF Adham Sharara.

Plastové loptičky testujú stolní tenisti dva roky. Nie sú úplnou novinkou, hrávalo sa s nimi aj v minulosti. „Podľa niektorých hráčov majú trochu odlišný odskok a nie sú úplne guľaté. Na ich vývoji sa však stále pracuje,“ uviedol šéf Slovenského stolnotenisového zväzu Zdenko Kríž.

„Našim cieľom je priblížiť sa vlastnosťami čo najviac k celuloidovej loptičke. Netvrdím, že sa nám to podarí na sto percent, ale azda na deväťdesiatpäť,“ dodal Kanaďan Sharara. Či nové loptičky vrátia za pingpongové stoly klasických obranárov (tí pri súčasnej rýchlej hre prakticky nemajú šancu), je otázne. Ani výmena loptičky za väčšiu a ťažšiu v roku 2000 im príliš nepomohla. Z celuloidu sa v súčasnosti vyrábajú okrem pingpongových loptičiek najmä gitarové trsátka. Najviac sa celuloid preslávil vo filme a fotografii, kde ho nahradila digitalizácia.

debata chyba