Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čínsky zázrak sa chce vrátiť pre zelené sako

Tiger Woods útočil z pozície svetovej jednotky na svoj piaty titul na Masters, Austrálčan Adam Scott i Argentínčan Ángel Cabrera predvádzali skvelý golf, ale desiatky televíznych kamery a tisícky párov očí fanúšikov aj tak uprene sledovali štrnásťročného čínskeho školáka.

16.04.2013 21:16
Guan Tianlang Foto: ,
Guan Tianlang z Číny.
debata (2)

Guan Tianlang prepisoval uplynulý víkend na ihrisku v americkej Auguste golfovú históriu.

Čínsky talent sa kvalifikoval na jeden zo štyroch najprestížnejších golfových turnajov sveta vlani ako víťaz amatérskych majstrovstiev Ázie. Hneď získal primát najmladšieho hráča, ktorému sa to v dejinách podarilo. A ani na ihrisku v Auguste nehral podradnú úlohu. Guan Tianlang prešiel aj cez vyraďovaciu fázu (takzvaný cut) a zahral si všetky štyri kolá. Aj napriek tomu, že ho ešte v piatok potrestali jedným úderom navyše za pomalú hru. Také niečo sa na turnaji kategórie major nestalo už deväť rokov…

„Dokázal som to!“ napísal Guan na Weibo, čo je čínska verzia sociálnej siete Twitter. „Dúfam, že ešte dokážem viac zázrakov a splnia sa mi ďalšie sny,“ dodal mladík, ktorý obsadil napokon 58. miesto a okrem množstva zážitkov si odniesol domov aj strieborný tanier pre najlepšieho amatéra. K profesionálom sa Guan neponáhľa.

„Musím na sebe ešte veľa pracovať, mám čo zlepšovať,“ tvrdil americkým novinárom, no vzápätí dodal, že sa do Augusty chce raz vrátiť pre zelené sako, ktoré si tradične po turnaji oblieka víťaz. „Čo najskôr,“ zdôraznil Guan, ktorý sa pokúsi kvalifikovať aj na British Open.

Mladík z provincie Guangžu je len jedným z plejády golfových talentov, ktoré v ostatnom čase produkuje najľudnatejšia krajina sveta. O ďalší historický zápis sa nedávno postaral iba dvanásťročný Je-Wočeng, ktorého čaká začiatkom mája štart na prestížnom turnaji Volvo China Open. Wočeng sa tak stane najmladším hráčom, ktorý sa kedy objavil s golfovou palicou na profesionálnom turnaji.

Napriek tomu, že ešte pred dvadsiatimi rokmi bol golf v Číne zakázaný ako buržoázny šport, v ostatnom čase zažíva v krajine veľký boom. Súvisí najmä s rozmáhajúcou sa výstavbou špičkových golfových areálov, do ktorých Číňania investujú milióny dolárov. Tie sú potom lákadlom pre golfistov z Austrálie, Kórejskej republiky, či Thajska. Kým v roku 2004 bolo v Číne 150 ihrísk, o päť rokov ich počet narástol na 600. Golfový komplex Mission Hills Haikou s 22 ihriskami a luxusnými hotelmi bude patriť s rozlohou 80 štvorcových kilometrov k najväčším na svete. V súčasnosti je v Číne 358 000 regis­trovaných hráčov (starších ako 18 rokov), v roku 2020 by ich malo byť podľa jednej štúdie až 20 miliónov!

„Číňania sa vrhli na golf masovo. Naverbovali najlepších dizajnérov ihrísk, špičkových trénerov, takže je len otázka času, kedy to prinesie výsledky,“ uviedla najlepšia slovenská golfistka Zuzana Kamasová. V roku 2016 sa golf vráti do programu olympijských hier, to je pre Čínu ďalší silný motív.

Golf je však stále športom vyvolených, bežní Číňania si ho pre vysoké poplatky nemôžu dovoliť. Ani Guan Tianlang nie príkladom typického Číňana. Ku golfu ho priviedol otec, keď mal štyri roky. Vďaka peniazom rodičov môže mladík tráviť každý rok niekoľko mesiacov v USA. „Bol som už v Disneylande, surfoval som v San Diegu,“ pochválil sa. Napriek tomu niet pochýb, že jeho príbeh bude inšpiráciou pre tisíce čínskych detí.

Do elitnej stovky svetového golfového rebríčka doteraz prenikol jediný Číňan (Liang Wen-Čon), ale o pár rokov to už nemusí platiť.

2 debata chyba