Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na beh Devín - Bratislava sa opäť chystajú tisíce Bratislavčanov

Všetci nadšenci behu sa už nemôžu dočkať blížiaceho sa 66. ročníka Národného behu Devín - Bratislava, ktorý privíta skupiny rekreačných i výkonnostných bežcov nadchádzajúcu nedeľu.

04.04.2013 14:53
Etiópčan Feyissa Mossissa Foto:
Víťazom 62. ročníka Národného behu Devín - Bratislava sa v hlavnej kategórii mužov na 11,625-kilometrovej trati stal Etiópčan Feyissa Mossissa.
debata

Trasa dlhá 11 625 metrov povedie od parkoviska pod hradom Devín popri Morave a nábreží Dunaja s cieľom na Rázusovom nábreží pri Propeleri. Už tradičný beh je najstarším atletickým podujatím na Slovensku, ktoré sa koná už od roku 1921. „Na prvých ročníkoch sa zúčastnilo okolo tisícky bežcov, dnes je ich počet 6-násobný. Ak by počas druhej svetovej vojny a neskôr v 50.-tych a 60.-tych rokoch pre opatrenia v pohraničnom pásme nedošlo k jeho prerušeniu, išlo by už o 93. ročník,“ tvrdí Jozef Chynoranský, riaditeľ hlavného organizátora podujatia – Správy telovýchovných a rekreačných zariadení Bratislavy (STARZ).

Skutočnosť, že beh priťahuje stále viac ľudí, potvrdzujú aj čísla. „Kým ešte v roku 2005 sme zaregistrovali 880 bežcov, minulý rok sme mali 5 200 prihlásených účastníkov. Bratislava sa stáva bežeckým mestom, v ktorom sa organizujú okrem už spomínaného podujatia rôzne nočné behy, ženské behy, či nedávny maratón,“ povedal primátor Milan Ftáčnik, ktorý je tiež aktívnym rekreačným bežcom. Podľa primátora ľudia čoraz silnejšie vysielajú signál, že robia niečo pre svoje zdravie. „Je sympatické, že ľudia sa odhodlajú zúčastniť nie kvôli prémiám pre víťazov, ale ide im o zážitok a určitú prestíž, ktorú toto podujatie ponúka,“ dodal Ftáčnik ako zástupca Magistrátu mesta, ktoré je spoluorganizátorom behu Devín – Bratislava.

Presmerovanie MHD počas podujania nájdete na stránke imhd.sk.

„Na 66. ročníku opäť očakávame rekordnú účasť. Novinkou je kategória pre 50-ročné a staršie ženy. Máme prihlásených aj kvalitných kenských vytrvalcov a dúfam, že zlepšia traťový rekord. Predpokladám, že sa o to postará Henry Kimutai Kibet, ktorý vlani vyhral Rotterdamský maratón časom 2:08:05 h. Viacnásobná víťazka Katka Berešová avizovala, že je chorá. Príde Petra Fašungová, Bohdan Dziuba a ďalší kvalitní bežci,“ prezradil riaditeľ STARZ-u Jozef Chynoranský.

Záujemcovia sa môžu registrovať ešte vo štvrtok a piatok v čase od 14:00 do 18:00 vo vstupnej hale plavárne Pasienky na Junáckej 4. Štartovné je 10 eur. Organizátori sa rozhodli, že v cene štartovného nebude tričko ako tomu bolo minulý rok. Až pätina prihlásených sa totiž po on-line registrácií a zaplatení štartovného na samotný pretek nedostavila, a iba využila možnosť získania trička sa dobrú cenu.

debata chyba