Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velďáková: Musím sa nastaviť na 14,40, ak chcem bojovať o medailu

Z jedenástich slovenských atlétov, ktorí sa od piatka predstavia na halových majstrovstvách Európy v Göteborgu, môže pomýšľať na medailu asi len jedna.

01.03.2013 09:00
Dana Veldakova Foto:
Dana Velďáková.
debata

Trojskokanka Dana Velďáková (31) nemá zatiaľ za sebou príliš vydarenú halovú sezónu, ale na jej vrchole to môže dopadnúť oveľa lepšie. Verí, že forma príde načas. „Prioritou je úspešná kvalifikácia a potom budem uvažovať čo ďalej. Samozrejme, chcela by som zabojovať o najvyššie priečky,“ vravela pred odchodom na sever Európy.

V tejto zime máte skočených 14,04 m z belgického Gentu. Nečakali ste, že výkonov nad 14 m bude viac?
Čakala som, že skočím limit v prvých alebo druhých pretekoch sezóny, ale musela som si počkať o čosi dlhšie. Trápila som sa technicky aj bežecky, ale to platí aj pre moje súperky. Možno je to tým, že je poolympijská sezóna.

V čom bol teda problém, prečo vám to neskákalo za 14 m?
Robila som všetko pre to, aby to bolo dobré. Keď som zrýchlila, bol problém s technikou. Keď to už vychádzalo technicky, chýbala tomu rýchlosť. Nevedela som to zladiť, dať to dokopy. Halová sezóna bola krátka, nebolo času na kvalitný tréning. Preto som to nahrádzala priamo na mítingoch a vyšlo mi to až v Gente.

Do súťaže vstupujete v piatok podvečer kvalifikáciou. Koľko bude treba skočiť na postup do finále?
Kvalifikačný limit vypíšu, tipujem tak na 14,20 – 14,25, ale osobne si myslím, že 14,10 bude stačiť na finále. Tréner dokonca tvrdí, že na postup nebude treba skočiť ani 14 m, ale tomu veľmi neverím.

Vaše bronzové medaily z halových šampionátov v Turíne 2009 a Paríži 2011 sú zaväzujúce. Ako to vypáli teraz v Göteborgu?
Prioritou je úspešná kvalifikácia a potom budem uvažovať čo ďalej. Samozrejme, chcela by som zabojovať o najvyššie priečky.

V Turíne a Paríži ste dosiahli takmer navlas rovnaké výkony 14,40 a 14,39 a stačilo to dvakrát na bronz. Ste schopná zopakovať výkon na tejto úrovni aj do tretice?
Všetko je možné. Ak mi bude sedieť povrch, bežecky budem na tom dobre a v odraze dokážem spojiť všetko dokopy ako viem, myslím si, že sa to dá skočiť. Na medailu asi nebude stačiť slabší výkon ako 14,40. Keď budem chcieť o ňu bojovať, musím sa na tento výkon nastaviť.

Akú konkurenciu možno očakávať v Göteborgu?
Ukrajinka Saladuchová je asi jasná. Jednoznačne vyhrá, o tom niet pochýb. Musela by urobiť nejaký veľký kiks, aby sa jej to nepodarilo. Po nej to už bude otvorené. Rusky naskákali síce veľké výkony doma na majstrovstvách, ale potom prídu na vrcholné podujatie a postúpi jedna, maximálne dve.

Aký povrch možno očakávať na rozbežisku v hale Scandinavium?
Švédi, ktorí boli s nami na sústredení v Afrike, nám hovorili, že je to klasické mondo, ale položené 3 metre nad zemou. Uvidíme, ako to spevnili, či to bude veľmi pružiť alebo to bude ako-tak v pohode.

Záujem o atletiku na severe Európy je všeobecne známy. Ste pripravená na búrlivú kulisu?
Švédi sú atletickí maniaci. Atmosféra bude určite perfektná. S halou ako takou nemám skúsenosť. V Göteborgu som v roku 2005 absolvovala majstrovstvá Európy, ale vonku a nemám na ne dobré spomienky. Strašne vtedy pršalo a fúkalo. Som teda rada, že teraz to bude všetko pod jednou veľkou strechou.

Slovenskí atléti majú byť v Göteborgu raz do 6. miesta

Vrchol krátkej halovej sezóny bude vo švédskom Göteborgu aj so slovenskou účasťou. Na severe Európy sa počas najbližších troch dní predstavia jedenásti slovenskí atléti. Tak veľa ich v histórii samostatnosti bolo na halových majstrovstvách Európy len raz – v roku 2009 v Turíne. Limity stanovené Slovenským atletickým zväzom (SAZ) splnili šiesti, ďalší piati sa zatiaľ spoliehajú na veľkorysosť zväzu. Cestovali na vlastné náklady, ktoré im uhradia v prípade dodatočného splnenia limitu alebo umiestnenia do 12. miesta a zároveň v prvej polovici štartovného poľa. Byť raz do šiesteho miesta a dvakrát do dvanásteho – tak znie primárny cieľ vo Švédsku.

V hale Scandinavium, kde sa slovenskí hokejisti v roku 2002 tešili z titulu majstrov sveta, sa predstaví šesť slovenských limitárov – trojskokanka Dana Velďáková, osemstovkár Jozef Repčík, tisícpäťstovkár Jozef Pelikán, výškari Michal Kabelka a Matúš Bubeník a tiež šprintér Adam Závacký. Päticu s nesplnenými limitmi tvoria diaľkarky Jana Velďáková a Renáta Medgyesová, bežkyňa na 800 m Paula Habovštiaková, šprintér – prekážkar Viliam Papšo a výškar Peter Horák.

„Danka Velďáková by mohla zabojovať do tretice o cenný kov. Adeptov na prienik do prvej desiatky-dvanástky je v súčasnej európskej konkurencii viac. Napríklad trojica výškarov na čele s Petrom Horákom alebo dvojica skokaniek do diaľky Janka Velďáková a Renáta Medgyesová. Vo výprave je aj skúsený bežec Jozef Repčík. Preto je veľká šanca, že by sme tieto ambície v Göteborgu mohli naplniť,“ uviedol vedúci výpravy Martin Pupiš, ktorý je aj šéfom trénerskej komisie SAZ.

debata chyba