Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velits obhajuje celkový triumf, Sagan chce vyhrať etapu

Obaja najlepší slovenskí cyklisti Peter Sagan a Peter Velits sa tento týždeň predstavia na pretekoch Okolo Ománu. Velits prvý raz v kariére nastúpi ako obhajca celkového prvenstva z minulého roka a Sagan s predsavzatím dosiahnuť prvé tohtoročné etapové víťazstvo.

11.02.2013 06:56
Peter Velits Foto:
Takto sa Peter Velits tešil pred rokom v Ománe. Bude aj teraz?
debata

Od pondelka do soboty absolvujú jazdci na Strednom východe šesť etáp. Na štart dnešnej 162 km dlhej etapy z Al Musannah do Sultan Qaboos University sa postaví 177 cyklistov z 18 tímov a s jednotkou na drese vyštartuje obhajca prvenstva Peter Velits. Znamená to, že bude lídrom tímu Omega Pharma – QuickStep. Rád by si opäť obliekol aj červený dres lídra pretekov.

„Sú to pre mňa výnimočné preteky. Vlani som tu zažil prvé celkové víťazstvo v profesionálnej kariére a to sú momenty, na aké sa nezabúda. Bol to krásny boj o prvé miesto s Vincenzom Nibalim,“ vravel Velits v rozhovore na stránke svojho tímu.

Majster sveta v tímovej časovke z vlaňajška trénoval v Ománe celý minulý týždeň a snažil sa čo najlepšie pripraviť na preteky. V tomto roku už má za sebou preteky Tour Down Under v Austrálii, kde obsadil celkovú 22. priečku.

"Neviem, či som na tom lepšie alebo horšie ako pred rokom. Cítim sa dobre, ale uvidíme. Na začiatku sezóny je veľmi ťažké povedať, ako na tom človek je. Bolo by pekné opäť zabojovať o víťazstvo,“ vravel 27-ročný už skúsený cyklista.

Aj Peter Sagan mal vlani v Ománe na sebe... Foto: Reuters
Peter Sagan Aj Peter Sagan mal vlani v Ománe na sebe červený dres lídra pretekov.

Sagan (Cannondale) prišiel do Ománu s jednoznačným cieľom vyhrať niektorú z etáp. Profil tratí by mu mal dať na to dostatok príležitostí.

"Etapy v Ománe by mi mali sedieť a rovnako aj teplé počasie, ktoré tu vládne. Mal som dobrý začiatok sezóny v Argentíne, len škoda, že som nevyhral etapu. Teraz to chcem zmeniť. V prvom rade však musím zlepšiť svoju kondíciu,“ cituje slovenského šprintéra server cyclingnews.com.

Vlani Sagan práve v Ománe vyhral jednu z etáp a v ďalších dvoch bol druhý. "Naším hlavným cieľom je triumf v niektorej z etáp. Jazdci ako Sagan a Viviani by to mali dokázať. Všetko ostatné bude nadstavba,“ informoval tímový riaditeľ Cannondale Alberto Volpi.

Hoci je stále len úvod sezóny, v Ománe by sa mala zísť kvalitná konkurencia na čele s minuloročným víťazom Tour de France Britom Bradleym Wigginsom. Lídrom tímu Sky však bude jeho krajan Christopher Froome.

V štartovnej listine nechýbajú ani ďalší dvaja šampióni Tour de France Španiel Alberto Contador (Saxo – Tinkoff) a Austrálčan Cadel Evans (BMC). Lídrom Kaťuše by mal byť Španiel Joaquím Rodríguez a v Astane sa budú spoliehať na vlani druhého Taliana Vincenza Nibaliho.

debata chyba