Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko a Poľsko sa budú uchádzať o ZOH 2022

Spoločná kandidatúra Poľska a Slovenska na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022 je reálnejšia. Hlavným centrom športového sviatku má byť Krakov.

21.10.2012 12:20 , aktualizované: 15:36
Popradské pleso, Tatry Foto: ,
Popradské pleso v Tatrách.
debata (3)

Deklaráciu o kandidatúre a o spolupráci podpísali v sobotu v Krakove prezident Poľského olympijského výboru Andrzej Krasnicki, prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár a primátor Krakova Jaciek Majchrowski. Dokument podpíše aj vojvoda Malopoľska Marek Sowa.

„Deklarácia znamená prejavenú a potvrdenú dobrú vôľu spolupracovať, participovať a pomôcť Poliakom pri snahe organizovať ZOH. Teraz musí nasledovať príprava konkrétneho projektu. O podrobnostiach a detailoch sme sa ešte nebavili, keďže je to predčasné. Z našej strany je dobrá vôľa, že je kandidatúra reálna a je možné spolupracovať. Poliaci chcú, aby u nás bolo zjazdové lyžovanie, my sme chceli jednu skupinu v hokeji, s čím súhlasili. Uvidíme, čo bude ďalej. Poliaci majú už deklarovanú podporu vlády, ale ešte musia pripraviť pre vládne orgány a parlament konkrétny materiál. Existuje dobrá politická vôľa na spoločnú kandidatúru. Premiéri oboch krajín mali spolu hovoriť o tomto zámere v piatok v Bruseli,“ uviedol prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

Oficiálnym hostiteľom zimných olympijských hier 2022 by bol Krakov, kde by sa konali všetky halové športy a oba ceremoniály. Súťaže v klasických lyžiarskych disciplínach, biatlone a v snoubordingu by sa podľa prvých úvah mali uskutočniť v Zakopanom, svahy na Chopku v Jasnej by zasa hostili alpské lyžovanie, na Slovensku by sa konala aj časť hokejového turnaja. Zatiaľ nie je jasné, kde by vyrástla dráha pre sánkovanie, boby a skeleton.

Zástupcov kandidatúry teraz čaká trojročná tvrdá práca príprav kandidačného projektu. Už čoskoro by zástupcovia poľskej strany mali prísť do Jasnej a pozrieť si tamojšiu infraštruktúru. „Vďaka ponuke z Poľska máme šancu, že sa zimné olympijské hry môžu uskutočniť aj na našom území. Krakov ako hostiteľské mesto nám neprekáža. Je to známa značka a tromf v boji o organizáciu podujatia. To, čo naše krajiny delí, sú Tatry. Zároveň nás však spájajú a teraz ich chceme využiť,“ uviedol pre poľské médiá František Chmelár.

O dejisku ZOH 2022 bude rozhodovať Medzinárodný olympijský výbor v roku 2015 na zasadnutí v Kuala Lumpur. „Výber Krakova ako kandidáta na usporiadanie zimných olympijských hier nie je náhodný. Túto udalosť by malo organizovať veľké a vo svete známe mesto. Po Varšave je Krakov najznámejším poľským mestom. Samozrejme, myšlienka kandidatúry Krakova by bez podpory vlád na všetkých úrovniach nebola reálna. Nesmieme zabudnúť ani na našich partnerov zo Slovenska,“ povedal podľa tlačovej správy Poľského olympijského výboru primátor Krakova Jaciek Majchrowski.

Kandidáti na usporiadanie ZOH 2022 musia oficiálne prihlášky do súboja podať do októbra budúceho roka. Do novembra 2013 musia zložiť zálohu vo výške 150-tisíc dolárov a v marci 2014 predložiť všetky dokumenty s potrebnými zárukami. Záujem usporiadať ZOH 2022 už prezentovalo nórske Oslo, švajčiarsky St. Moritz či ukrajinský Ľvov. S myšlienkou sa pohrávajú aj v Barcelone, ktorá by mohla využiť svahy a podmienky neďalekých Pyrenejí. „Myslím si, že Ľvov, Oslo, Barcelona či St. Moritz sa vo voľbách dajú zdolať. Španieli, Švajčiari i Nóri v minulosti olympijské hry hostili. Ľvov momentálne nemá vybudované prakticky nič. Ak nebude kandidovať Mníchov, čo asi nebude, potom sú šance Krakova a Slovenska reálne,“ myslí si František Chmelár.

Poliaci pri kandidatúre chcú využiť pozitívny dojem z európskeho šampionátu vo futbale 2012. „Šanca na ZOH existuje. Poľsko zorganizovalo dokonalé Euro 2012 s Ukrajinou. S nami môže tiež usporiadať skvelé podujatie. Tatry sú naše spoločné dedičstvo. Nemáme problém, že Krakov bude hlavným dejiskom. Je to pekné mesto, do ktorého chodí množstvo turistov. Hokej však musí byť aj u nás,“ povedal poslanec slovenského parlamentu Dušan Galis, ktorý nechýbal na rokovaniach v Krakove.

Organizácia zimných olympijských hier si vyžiada rozvoj infraštruktúry. Poliaci by do roku 2020 chceli za 3,5 miliardy zlatých vybudovať komplexnú cestnú sieť z Varšavy do Krakova. Obe strany Tatier by s pomocou 5 km dlhého tunela mohla spojiť železničná trať. Prvotný odhad o rozpočte na organizáciu ZOH 2022 v Poľsku a na Slovensku hovorí o sume 1,5 miliardy dolárov.

O zimných olympijských hrách v slovenskej časti Tatier sa uvažovalo už trikrát. V roku 1984 región Vysokých Tatier nezískal podporu vládnu podporu a napokon nekandidoval. Hry vtedy dostalo Sarajevo. Poprad sa v ére samostatnosti neúspešne pokúšal o usporiadanie ZOH v rokoch 2002 a 2006. O ZOH 2006 sa usilovalo aj poľské Zakopane.

Na schôdzke v Krakove sa v piatok a v sobotu zúčastnilo okrem predstaviteľov národných olympijských výborov aj viacero politikov, zástupcov vlád a parlamentov. Vypočuli si štúdiu Jagny Marczlajtisovej-Walczakovej a Szymona Krasického o dopadoch organizácie ZOH na rozvoj mesta a regiónu. V prípade neúspechu zvažuje Krakov aj kandidatúru na ZOH 2026. Krakov spoločne s Turínom bojuje aj o titul európskeho hlavného mesta športu 2015.

3 debata chyba