Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Simoncelliho by nezachránilo ani brnenie

Ochranná prilba, chrániče, špeciálna kombinéza. Motocykloví pretekári vyrážajú na trať vystrojení ako novodobí rytieri, ale nie sú nezraniteľní. Nedeľňajšia Veľká cena Malajzie cestných motocyklov, na ktorej zahynul Talian Marco Simoncelli ukázala, že jazdcov nedokážu ochrániť ani najprísnejšie bezpečnostné opatrenie a technologické novinky.

25.10.2011 12:00
Marco Simoncelli 5 Foto:
Marco Simoncelli.
debata (1)

Simoncelli mal na sebe najmodernejšiu kombinézu, ktorá mala v sebe aj airbagy. „Keď do vás v plnej rýchlosti narazí vyše dvesto kilogramov ťažký motocykel MotoGP, nepomohlo by vám ani brnenie,“ uviedol pre idnes.cz český motocyklový pretekár Lukáš Pešek. Simoncelli v druhom kole pretekov v najťažšej kubatúre spadol a vzápätí do neho narazila dvojica jazdcov, ktorá sa mu už nestihla vyhnúť – Colin Edwards a Valentino Rossi.

Tragédiou poznačené preteky sledoval v televízii aj slovenský motocyklový pretekár Tomáš Svitok, ktorý tento rok jazdil v kubatúre Superstock 1000 vo svetovom šampionáte Superbikov. „Nechápem, ako sa to mohlo takto skončiť. Takéto nehody sa počas roka bežne stávajú. Marco mal však veľkú smolu v tom, že hneď ako spadol, vrazili do neho v plnej rýchlosti Rossi s Edwardsom a jeden z nich mu z hlavy strhol prilbu. Bola nešťastná zhoda okolností,“ povedal.

Svitok si myslí, že možným dôvodom prečo Simoncellimu skĺzla z hlavy prilba je fakt, že Talian mohol používať až o dve čísla väčšiu helmu. „Mal dlhé kučeravé vlasy, účes v štýle afro,“ vysvetlil. „Ale ani jeho držanie motorky sa mi v tom osudnom momente nepozdávalo. Evidentne sa zadným kolesom dostal na obrubník, ktorý ho mal vystreliť do vzduchu. Lenže on sa skrútil pod svoj motocykel…“

Podľa Svitka jazdí každý pretekár na hrane. Buď to vyjde a bude v popredí, alebo nie a celá snaha sa skončí chybou či pádom. „Najmä v kvalifikáciach sa ide s maximálnou dávkou rizika, máme len niekoľko pokusov na dosiahnutie čo najrýchlejšieho času. Ak pomyslíme na riziko, okamžite sme pomalší a strácame drahocenné desatinky sekúnd. V pretekoch je trocha iné, v nich zohráva istú úlohu aj stratégia.“

Za náhodnú a nevysvetliteľnú označil Simoncelliho smrť dvojnásobný majster sveta v superbikoch James Toseland. „Pre bezpečnosť v tomto športe už nedokážeme spraviť viac. Je to rizikové povolanie a najvyššia cena, ktorú môžete zaplatiť, je váš život,“ povedal anglický jazdec pre BBC.

Bol si ako môj mladší brat, odkázal Rossi Simoncellimu

Keď sa po incidente obzrel ponad rameno, v zúfalstve sa chytil za hlavu. Vyviazol síce bez zranenia na tele, no s obrovským smútkom na duši. Pre Valentina Rossiho bola smrť Marca Simoncelliho na Veľkej cene Malajzie kráľovskej kubatúry MotoGP dvojnásobnou ranou.

Talianskych pretekárov spájalo priateľstvo, deväťnásobný majster sveta bol pre talentovaného mladíka hviezdou a učiteľom, ktorý ho usmerňoval a radil mu, v čom sa má zlepšiť. SuperSic, ako znie prezývka Simoncelliho, mal v izbe plagáty so slávnym krajanom a mohol byť jazdcom, ktorý napodobní jeho niekdajšiu suverenitu. Iróniou osudu je, že práve Rossiho predná pneumatika spôsobila podľa lekárov Simoncellimu smrteľné zranenia.

Dlho po nešťastí nenachádzal Rossi slová, žiadosti novinárov o rozhovor odmietal, trať v Sepangu opúšťal v slzách. „Z nehody je zdrvený. Aj keď je silný muž, táto tragédia je skrátka preňho priveľká,“ vysvetlil Rossiho mlčanie pre AFP Vittoriano Gureschi, manažér tímu Ducati.

Svoje pocity dokázal Rossi tlmočiť až v skorých ranných hodinách malajzijského času prostredníctvom sociálnych sietí. „Na Simoncelliho budem spomínať s úsmevom, ktorý bol preňho typický. Navždy zostaneš v mojom srdci,“ odkázal cez Facebook. „Sic bol ako môj mladší brat. Silný na trati a milý v živote. Stále tomu nemôžem uveriť. Bude mi veľmi chýbať,“ napísal na Twitteri.

Ihneď sa objavili špekulácie, či bude Rossi schopný pokračovať. Podľa niektorých názorov mohli byť preňho preteky v Malajzii poslednými. To však rázne odmietol manažér jeho bývalého tímu Yamaha Davide Brivio. „Vôbec to nie je pravda,“ zdôraznil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba