Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Mount Everest dobyl trinásťročný chlapec

Trinásťročný americký chlapec sa v sobotu stal najmladším premožiteľom najvyššej hory sveta Mount Everestu. Hovorca Jordana Romera oznámil, že mu dnes chlapcov tím zavolal satelitným telefónom z vrcholu hory.

22.05.2010 11:57
Jordan Romero Foto: ,
Jordan Romero.
debata (4)

Predchádzajúci rekord najmladšieho pokoriteľa Everestu o výške 8848 metrov držal Tembo Tsheri z Nepálu, ktorý svoj to dosiahol vo veku 16 rokov. Mladý Romero sníval o tomto úspechu od svojich deviatich rokov. V desiatich rokoch vystúpil na Kilimandžáro (5895 metrov), o rok neskôr Mont McKinley (6194) a potom ďalšie slávne vrcholy.

„Ich sny sa naplnili. Sú všetci ohromne šťastní. Ďakujem všetkým, ktorí ich podporovali a pomohli im pri ceste,“ stojí dnes vo vyhlásení na internetových stránkach expedície.

Romero zdolal horu v tíme, v ktorom bol ešte jeho otec a traja šerpovia. Na vrchol stúpali zo základného tábora na čínskej strane hory. Romero nedávno vyhlásil, že má v pláne zdolať najvyššie vrcholy všetkých kontinentov.

„Cítim sa trochu nervózny, ale oveľa viac vzrušený. Je to niečo, čo som chcel urobiť, než zomriem. Nakoniec to robím v takom veku a bol by to svetový rekord. Ale mám len chuť zdolať vrchol,“ povedal chlapec pred záverečným výstupom.
Jordanov otec je leteckým záchrancom, s priateľkou sa pravidelne zúčastňuje na vytrvalostných pretekoch v prírode. Chlapca vraj poctivo trénovali. Jordanova matka chlapca podporuje, ale uvedomuje si vplyv bývalého manžela na rozhodovanie jej syna a má o neho strach.

Odborníci neboli v názoroch na výstup trinásťročného dieťaťa na najvyššiu horu sveta jednotní. Jedni predpovedali, že ak zvládol už päť veľmi náročných vrcholov, bude pravdepodobne schopný vystúpiť aj na Everest. Podľa ostatných však vplyv veľkých nadmorských výšok na detský organizmus stále nie je dostatočne preskúmaný.

4 debata chyba