Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi pritvrdzujú a hovoria dokonca o holokauste. Vlajku, ktorú im vymyslelo MOV, prirovnali k tangáčom

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová označila Medzinárodný olympijský výbor (MOV) za rasistický a neonacistický.

22.03.2024 10:30
686207910 Foto:
Bežkyňa na lyžiach Veronika Stepanovová je veľkou fanúšičkou Vladimira Putina. Tvrdí, že Rusko sa vracia na svetovú scénu v ohromnej sile.
debata (83)

Reagovala tak na utorňajší krok MOV, ktorí oznámil, že ruskí a bieloruskí športovci nebudú môcť vystúpiť na parížsku plochu počas otváracieho ceremoniálu 26. júla.

Ruskí a bieloruskí športovci budú súťažiť pod neutrálnou vlajkou. Taktiež sa nebude hrať žiadna ruská hymna a športovci budú mať aj neutrálne oblečenie.

MOV tiež podrobil kritike Hry priateľstva, ktoré Rusko pripravuje… (majú sa konať v Moskve a Jekaterinburgu od 15. do 29. septembra 2024, ich súčasťou má byť aj sprievod na Červenom námestí v Moskve. Účastníci by na nich mali súťažiť v 27 športoch vrátane basketbalu, boxu, atletiky, plávania, gymnastiky či plážového futbalu).

Medzitým ruská rétorika pritvrdzuje…

Rusko Vlajka olympijské hry vlajka Čítajte viac Ruskí trollovia sa opäť vydávali za druhých. Rokovanie MOV narušil falošný telefonát z Moskvy

Tvrdí, že Západ síce bojkotuje Hry priateľstva ale že Rusko sa povznesie nad parížsky bojkot.

Zacharovová doslova povedala: "Rozhodnutia MOV sú nezákonné, nespravodlivé a neprijateľné. Sme zhrození bezprecedentnými diskriminačnými podmienkami, ktoré MOV uvalil na ruských športovcov.

Tieto vyhlásenia ukazujú, ako ďaleko sa MOV vzdialil od svojich deklarovaných princípov a obrátil sa k rasizmu a neonacizmu."

K situácii sa vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov…

„Je to zastrašovanie športovcov a úplne to podkopáva autoritu MOV. Je to ničenie ideálov olympizmu,“ povedal.

Rusko, futbal Čítajte viac Rusi prvýkrát po invázii na Ukrajinu vyzvali súpera z Európy. Skončilo sa to debaklom

Stanislav Pozdňjakov, predseda Ruského olympijského výboru, následne doplnil: „MOV sa ponoril do hlbokého zrkadla, v ktorom sú vzťahy príčin a následkov obrátené a kde je čierna vnímaná ako biela. Plní len príkazy kapitalistických elít na izoláciu ruského sveta.“

Tlačová konferencia sa konala deň po tom, ako MOV sprísnil svoj postoj voči ruskej iniciatíve usporiadať športové podujatie (Hry priateľstva, pozn. red), ktoré má podľa Moskvy priamo konkurovať olympijským hrám.

Rusi vo svojej rétorike dokonca neváhali spojiť meno šéfa MOV Sebastiana Bacha s holokaustom za 2. svetovej vojny.

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...

Veronika Stepanovová, olympijská šampiónka z Pekingu 2022, dokonca tvrdí, že vlajka pre neutrálnych Rusov, schválenú na rokovaní výkonného výboru MOV, je ako spodná bielizeň.

„Takú farbu by mali mať tangá, nie vlajka,“ povedala s tým, že dúfa, že niektorý z ruských športovcov v Parížu predsa len ruskú vlajku na pódiu pre víťazov ukáže do kamier.

Do začiatku Hier zostáva niečo viac ako štyri mesiace a obe strany sa navzájom obviňujú zo zneužívania olympijských hier na politické účely. Parížu 2024 predchádzajú obavy z toho, ako to napokon dopadne.

Aby sa tam ruskí športovci mohli kvalifikovať, budú musieť podpísať aktualizované podmienky účasti, ktoré zahŕňajú záväzok rešpektovať olympijskú chartu vrátane „mierovej misie olympijského hnutia“, uviedol MOV.

Letné olympijské hry sa budú konať v Paríži od 26. júla do 11. augusta.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
83 debata chyba
Viac na túto tému: #Marija Zacharovová #Medzinárodný olympijský výbor #Paríž 2024