Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bude slávnostné otvorenie olympiády bez Rusov a Bielorusov? Výkonný výbor MOV rozhodol

Športovci z Ruska a Bieloruska sa nebudú môcť zúčastniť slávnostného nástupu výprav na otváracom ceremoniáli olympijských hier v Paríži.

19.03.2024 19:39
Rusko Vlajka olympijské hry vlajka Foto:
Ruskú vlajku vedľa tej olympijskej v Paríži určite fanúšikovia neuvidia.
debata (35)

O vyradení reprezentantov z oboch krajín, ktorí budú môcť štartovať len pod neutrálnou vlajkou, z tradičného defilé výprav informoval Medzinárodný olympijský výbor (MOV) po dnešnom zasadnutí výkonného výboru.

Neutrálni športovci s ruským alebo bieloruským pasom budú môcť na OH štartovať bez národných symbolov, ako sú národné farby, vlajka alebo hymna. Musia splniť kvalifikačné kritériá a ďalšie podmienky. Športovci nesmú mať napríklad väzby na armádu či podporovať ruskú stranu vo vojne na Ukrajine.

Thomas Bach Čítajte viac Fašista a ničiteľ olympijských hier, nálepkujú šéfa MOV Rusi. Ich agresivita rastie každým dňom

Podľa odhadov by sa olympijských hier v Paríži mohlo ako neutrálnych zúčastniť celkovo zhruba 60 športovcov z oboch krajín. MOV očakáva štart približne 36 športovcov s ruským a 22 s bielorus­kým pasom.

Zatiaľ sa podľa riaditeľa MOV Jamesa MacLeoda kvalifikovalo 12 Rusov a sedem Bielorusov. Ich spôsobilosť pred štart ešte preverí špeciálna trojčlenná komisia MOV.

175528772 Čítajte viac Krach českej legendy. Olympijský víťaz dlhuje 1,7 miliardy korún. Musí predať najcennejšie medaily, aby sa zachránil

Slávnostné otvorenie hier na Seine je naplánované na 26. júla. Namiesto tradičného nástupu na štadióne sa budú jednotlivé výpravy plaviť pod svojimi vlajkami na lodiach po rieke niekoľko kilometrov k Eiffelovej veži.

Ruskí a bieloruskí športovci dostanú podľa vyjadrenia MOV možnosť udalosť zažiť na vlastnej koži, pravdepodobne ale budú ceremoniál sledovať len z brehu. Rozhodnutie o ich prípadnej účasti na záverečnom ceremoniáli, ktorý býva menej formálny, bude prijaté neskôr. Zakončenie sa uskutoční 11. augusta.

Olympijské hry 2024: Kde sa bude súťažiť v Paríži Fotogaléria - 36 fotiek Všetky fotky
Historické skvosty aj nové moderné štadióny s...
35 debata chyba
Viac na túto tému: #OH v Paríži 2024