Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf MOV obhajuje pustenie Rusov na olympiádu, Ukrajina kontruje: Moskva využije ruských a bieloruských športovcov na propagandu

Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach si nemyslí, že Rusko by mohlo svojich neutrálnych športovcov, ktorí by štartovali na budúcoročnej olympiáde v Paríži, využiť k propagande.

25.12.2023 19:52
Olympics Paris 2024 Hotel Prices Foto: ,
Olympijské kruhy.
debata (20)

Šéf MOV sa k téme vyjadril v rozhovore pre Welt am Sonntag.

„Neutrálny športovec nereprezentuje štát, čo je zrejmé aj z toho, že sa nesmie identifikovať s ničím, čo by mohlo na jeho zem poukazovať. Tým sa pred zrakmi celého sveta ukazuje, že táto vláda je sankcionovaná,“ vraví Bach.

MOV pred dvoma týždňami umožnil štart ruských a bieloruských športovcov pod neutrálnou vlajkou na olympiáde aj napriek prebiehajúcemu vojnovému konfliktu na Ukrajine.

Rusko, olympiáda, ilustračná Čítajte viac Pustíte Rusov na olympiádu? S našimi peniazmi sa rozlúčte! Najhoršie obavy sa naplnili, Česi prišli o dôležitého sponzora

Do Paríža nebudú pustení športovci, ktorí aktívne podporujú vojnu alebo patria do ozbrojených zložiek Ruska.

Samotné rozhodnutie sa stretlo s výraznou kritikou európskych olympijských výborov. Najviac sa voči nemu ohradila Ukrajina.

„Členovia MOV sú zodpovední za to, že povzbudzujú Rusko a Bielorusko v ich ozbrojenej invázii proti Ukrajine,“ reagovalo ministerstvo zahraničia Ukrajiny.

„Nepochybujeme, že Moskva využije každého ruského a bieloruského športovca ako zbraň vo svojej propagandistickej vojne,“ dodáva ukrajinské MZ.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....
20 debata chyba
Viac na túto tému: #OH 2024