Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďari ukázali odmeny pre olympijských medailistov. Slováci sú pri nich ako chudobní príbuzní

Vláda našich južných susedov v sobotu na valnom zhromaždení Maďarského olympijského výboru predstavila výšky odmien pre úspešných športovcov, ktorý si na OH v Paríži vybojujú niektorú z medailí.

10.12.2023 11:01
Japonsko OH2020 Strelectvo trap Rehák... Foto: ,
Zuzana Rehák Štefečeková bola jedinou slovenskou zlatou medailistkou z posledných OH v Tokiu.
debata (4)

Konkretizoval ich v príhovore Ádám Schmidt, štátny tajomník zodpovedný za šport. „Naši športovci môžu oproti Tokiu očakávať desaťpercentný nárast odmien pre parížske olympijské a paralympijské hry,“ uviedol Schmidt.

Na poslednej olympiáde v Tokiu získal maďarský športovec za zlato 50 miliónov forintov, v meste pod Eiffelovou vežou to bude už 55 miliónov forintov (144-tisíc eur). Za striebro dostanú úspešní Maďari 39,27 milióna forintov (103-tisíc eur) a bronz im prinesie 35,7 milióna forintov (93,5-tisíc eur).

Reflex, Rusi Čítajte viac Rusi v lete nebudú Rusmi. Český Reflex im pomocou umelej inteligencie obliekol nové dresy. Steká po nich krv

Maďarskí predstavitelia očakávajú, že do Paríža vyšlú výpravu s minimálnym počtom 137 a maximálnym počtom 245 športovcov. Čo sa medailových ambícii týka, očakávajú 14 až 22 pódiových umiestnení.

V porovnaní s tým sa môžu slovenské olympijské nádeje cítiť ako chudobný príbuzný. Podľa informácií Športwebu sa vzhľadom k rozpočtu Slovenského olympijského a športového výboru nepočíta s navyšovaním odmien pre medailistov.

Úspešní Slováci by tak za medailové umiestnenia mali získať rovnaké odmeny, ako tomu bolo už v Rio de Janeiro 2016 a v Tokiu 2020. Za zlatú medailu je odmena 50-tisíc eur, striebro 40-tisíc a bronz 30-tisíc eur.

Dominik Hašek Čítajte viac Vytočený Hašek o Rusoch na olympiáde: Je to reklama pre propagandu. Chce z nich utečencov

Na Maďarsko sa nechytáme aj v súvislosti s veľkosťou výpravy. Na olympiádu do Paríža má Slovensko zatiaľ 13 istých miesteniek.

Istotu účasti majú vodáci Matej Beňuš, Jakub Grigar, Zuzana Paňková a Eliška Mintálová, strelci Danka Barteková, Zuzana-Rehák Štefečeková, Vanessa Hocková, Marián Kovačócy a Patrik Jány, dvaja cyklisti v mužskej a ženskej kategórii a atlétky Gabriela Gajanová s Viktóriou Forsterovou.

Na posledných letných hrách v Tokiu reprezentovalo Slovensko 41 športovcov. Hry 33. olympiády v Paríži sa uskutočnia od 26. júla do 11. augusta.

Francúzska metropola bude hostiť elitných športovcov po tretí raz, predtým organizovala hry v rokoch 1900 a 1924. V programe hier bude 329 disciplín v 32 športoch resp. v 48 odvetviach.

Najkrajšie olympioničky v Tokiu Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Američanka Sydney McLaughlinová zabehla svetový...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský olympijský a športový výbor #OH v Paríži 2024 #Maďarský olympijský výbor