Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čína je stále na čele medailového hodnotenia. V nedeľu bude v akcii Sabbatini

Reprezentantom Číny naďalej patrí pozícia lídra v medailovej bilancii krajín na olympijských hrách v japonskom Tokiu.

31.07.2021 19:16
Tokyo Olympics Athletics Foto: ,
Číňan Xinglong Gao v kvalifikácii skoku do diaľky na olympiáde v Tokiu.
debata (1)

Športovci z najľudnatejšej krajiny sveta v sobotu pridali ďalších šesť kovov, z toho dva najcennejšie. Čínski športovci dosiaľ spolu nazbierali už 21 zlatých, 13 strieborných a 12 bronzových medailí.

Číňania zatiaľ absolútne dominujú mužským vzpieračským súťažiam. Vo váhovej kategórii do 81 kg sa v sobotu z víťazstva radoval Lü Siao-ťün. Pred ním v japonskej metropole vo vzpieraní triumfovali Š' Č'-jung (do 73 kg), Čchen Li-ťün (do 67 kg) a Li Fa-pin (do 61 kg).

Laurel Hubbardová Čítajte viac NÁZOR: Toto predsa vôbec nie je fér

Na druhej priečke sa udržali domáci Japonci, tí majú na svojom konte bilanciu 17 – 5 – 8. Tretí sú zatiaľ Američania, ktorí síce vybojovali rovnaký počet medailí ako Číňania (46), na konte však majú o päť zlatých menej.

Sobotňajšie finálové súťaže v plaveckom bazéne priniesli dva svetové rekordy. Američan Caeleb Dressel ho dosiahol na 100 m motýlik, keď vlastné maximum z júna 2019 prekonal o 5 stotín sekundy a teraz má hodnotu 49,45 s. Dressel v Tokiu získal už tretie zlato.

Druhý svetový rekord zaznamenali Briti v mix štafete na 4×100 m polohové preteky v zložení Kathleen Dawsonová, Adam Peaty, James Guy a Anna Hopkinová výkonom 3:37,58 min. Katie Ledecká z USA získala zlato na 800 m voľný spôsob, keď zvíťazila pred Austrálčankou Ariarne Titmusovou a Taliankou Simonou Quadarellaovou.

clanok Dávame do pozornosti OH Tokio 2020: pozrite si kompletný program

V Tokiu obhájila Ledecká prvenstvo v tejto disciplíny z Londýna 2012 aj Ria de Janeiro 2016, pred ňou túto disciplínu trikrát nevyhrala žiadna plavkyňa. Američanka pod piatimi kruhmi nazbierala už sedem zlatých medailí.

Medzi športovcov, ktorí na OH v Tokiu získali aspoň dve medaily, sa zaradila aj švajčiarska strelkyňa Nina Christenová. Po bronze zo vzduchovej pušky v sobotu ukoristila zlato v ľubovoľnej malokalibrovke 3×20. Na pódiu jej robili spoločnosť dve Rusky – strieborná Julia Zykovová a bronzová Julia Karimovová.

Atletické súťaže v sobotu vyvrcholili dvomi disciplínami, v ktorých sa zrodili olympijské maximá. O prvé sa v pretekoch zmiešaných štafiet na 4×400 m postarali Poliaci v zložení Karol Zalewski, Natalia Kaczmareková, Justyna Swietá-Erseticová a Kajetan Duszyňski.

Ďalšie padlo o niekoľko minút neskôr vo finále šprintu žien na 100 m, ktoré sa stalo absolútnou korisťou troch Jamajčaniek – triumfovala Elaine Thompsonová-Herahová pred Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovou a Sherickou Jacksonovou.

OH v Tokiu v obrazoch - 9. deň Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Slovenskí reprezentanti v športovej streľbe...

Aspoň jednu medailu na OH v Tokiu už získalo 76 krajín, z najcennejšieho kovu sa už tešili reprezentanti 49 štátov. Po sobote má Slovensko na svojom konte zlato a striebro, po boku Nórska, Poľska, Švédska a Tuniska mu v poradí krajín patrí 30. pozícia.

V Japonsku rozdelia spolu 339 medailových kompletov, svojich majiteľov už má 154 z nich. V nedeľu 1. augusta je na programe ďalších 25 finálových disciplín.

Ktorí Slováci budú v nedeľu v akcii?

0.30 golf – 4. kolo SABBATINI

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020