Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Egypťana, ktorý odmietol súperovi z Izraela podať ruku, poslali domov

Egyptský olympijský výbor (EOC) pokarhal a poslal domov džudistu Islama El Shehabyho, ktorý po piatkovej prehre na olympijských hrách v Riu de Janeiro s Izraelčanom Orom Sassonom v rozpore s džudistickou etikou odmietol podať svojmu súperovi ruku.

15.08.2016 22:54
Islam El Shehaby, Or Sasson Foto: ,
Egyptský džudista odmieta podať izraelskému súperovi ruku.
debata (8)

„Jeho správanie bolo nezlučiteľné so zásadami fair play a odporovalo priateľskému duchu olympiády,“ napísal vo vyhlásení Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

Dvadsaťpäťročný Sasson po zápase prvého kola smerom k držiteľovi bronzovej medaily z majstrovstiev sveta 2010 vystrel dlaň, ten však reagoval iba nesúhlasným kývaním hlavy a odkráčal. Rozhodca potom El Shehabyho vyzval k tomu, aby sa vrátil a poklonil, džudista napokon preukázal úctu iba krátkym pohybom. V džude sa podobne ako v iných japonských úpolových športoch považuje podanie ruky či úklon na začiatku a na konci zápasu za samozrejmosť.

El Shehaby pred duelom čelil viacerým islamistickým a nacionalistickým hlasom, ktoré žiadali, aby zo stretnutia s izraelským reprezentantom odstúpil. „Ak budete so zápasom súhlasiť, pre Egypťanov budete zradca,“ odkázal mu vo štvrtok moderátor vo vysielaní jednej z arabských televíznych staníc.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016