Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ivan a Sophia. Šampióna motivujú dve mená

Nehral pre rozprávkové peniaze. Nenaháňal sa za stovkami bodov. Bola to pre neho otázka cti či národnej hrdosti. Možno aj preto sa v jeho očiach leskli úprimné slzy, unavenú tvár si neveriacky pretieral dlaňami.

15.08.2016 17:06
Andy Murray Foto:
Andy Murray skrýva slzy šťastia po premenenom olympijskom mečbale.
debata

Keď sa v Riu de Janeiro skončilo finále tenisovej dvojhry, stáli pri sieti dvaja muži. Pevne sa objímali. Dlho. Akoby sa nevedeli (a nechceli) od seba oddeliť. Vyšší z dvojice sa usmieval, nižší ho potľapkával po chrbte. Vravel mu uznanlivé slová. Z výrazu jeho tváre nešli pozitívne emócie. Naznačoval skôr únavu a dojatie.

Napriek tomu, že v tej chvíli dosiahol niečo, čo pred ním nik iný.

Životná sezóna

Prvým mužom tenisovej histórie, ktorý obhájil olympijské zlato, je Andy Murray. Brit si vo finále poradil s argentínskym dlháňom Juanom Martínom del Potrom. Zdolal ho v štyroch setoch (7:5, 4:6, 6:2, 7:6). Po viac ako štvorhodinovej drá­me.

„Dosiahol som jedno z najťažšie vybojovaných finálových víťazstiev v kariére. Áno, aj pred štyrmi rokmi v Londýne som to mal náročné. Bol som doma a pod tlakom. Tentoraz som sa však natrápil ešte o niečo viac,“ hovoril po poslednej výmene už dvojnásobný olympijský šampión.

Svetová dvojka potvrdila úlohu najväčšieho favorita na zisk zlata. Ocitla sa v nej v okamihu, keď sa s turnajom už po úvodnom kole rozlúčil Novak Djokovič. Lídra svetového rebríčka vyradil práve Del Potro.

Ani v prípade, že by Srb dokráčal až do finále, by nebol Murray bez šance. Prežíva totiž najlepšiu sezónu v kariére. Počas nej nechýbal v žiadnom veľkom finále. Na Australian Open a Roland Garros neuspel, no Wimbledon opúšťal s trofejou v rukách. Okrem toho vyhral prestížny turnaj v Ríme a londýnskom Queens Clube. Ešte výraznejší lesk už i tak výnimočne rozžiarenému roku dal v Riu.

Olympijský víťaz Andy Murray. Foto: SITA/AP
Andy Murray Olympijský víťaz Andy Murray.

„Andy mi ani na okamih nedoprial pocit, pri ktorom by som mal nádej na víťazstvo v tomto zápase. Bol skvelý. V rozhodujúcich momentoch nesmierne precízny. A napokon, zaslúžil si vyhrať tento turnaj,“ uznal Del Potro kvality svojho premožiteľa.

Rekordná séria

Za Murrayho skvelými výkonmi nestojí len tvrdý tréning. Škót našiel aj psychickú pohodu. Skrýva sa za dvoma menami – Sophia a Ivan.

Začiatkom roka sa po prvý raz stal otcom. Jeho manželka Kim mu na svet priviedla dcérku Sophiu. Bolo to tesne po prehratom finále Australian Open s Djokovičom. Rodák z Glasgowa však nesmútil. Na jeho tvári žiaril úsmev. Tvrdil, že našiel nový zmysel života a ešte väčšiu motiváciu do práce.

Tú mu prináša aj Ivan Lendl, Murrayho staronový tréner. Spoluprácu, ktorá už predtým prinášala úspech, obnovili obaja začiatkom júna. „S Lendlom si nesmierne rozumieme. Pozná ma, presne vie, čo potrebujem. Za všetko hovoria moje výsledky,“ vyhlásil nedávno Murray.

A aké vlastne sú? Trojnásobný grandslamový šampión odohral v tejto sezóne 52 stretnutí, prehral 6. Momentálne ťahá osemnásťzápasovú sériu víťazstiev. Tak dlho dosiaľ premožiteľa nehľadal. Vizitka hodná olympijského šampióna. Od nedele už dvojnásobného…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Rio 2016