Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vrcholí zima. V Riu páli slnko a pláže sú plné

V Riu de Janeiro vládne pani Zima. Po dvojdňovom ochladení meteorológovia hlásia opäť slnečné počasie, teploty sa ťahajú k tridsiatke a pláže sú plné ľudí.

15.08.2016 10:00
Copacabana Foto: ,
Pohľad na Atlantický oceán z pláže Copacabana počas OH 2016 v Riu de Janeiro.
debata

Že je zima, zistíte len v kalendári. A jediným znakom, že príťažlivé veľkomesto zažíva najchladnejšie ročné obdobie, ktoré je v Európe sprevádzané mrazmi a snehom, sú krátke dni. O piatej je šero, o šiestej tma. A ešte ju signalizuje popadané lístie na zemi, ktorého je viac ako inokedy a tí, čo sa starajú o poriadok v meste, pobehujú neustále s metlami a usilovne ho zhŕňajú z ciest a chodníkov.

V šatníku teplé oblečenie nemajú

Na tejto pologuli je v počasí všetko obrátené hore nohami. Čím viac na juh, tým je chladnejšie. Je invierno, ako vravia tomuto ročnému obdobiu Brazílčania. Mnohým hosťom sa zdá priam ideálne, ale oni ho nemajú príliš v láske. Netrpezlivo čakajú na letné horúce dni. V Riu prichádzajú najmä v decembri a januári. Aj keď je vtedy o desať stupňov viac, teplé počasie na pobreží Atlantiku znášajú lepšie ako vo vnútrozemí. Vtedy je pre nich aj čas dovoleniek. A blíži sa nezabudnuteľný karneval. Ten, čo sa odohráva v Riu, pozná z obrázkov celý svet.

„Nenávidím zimu, naše leto je príjemné, sme zvyknutí a neprekáža mi, ani keď je štyridsať stupňpov,“ smeje sa do čokoládovej farby opálená dievčina, ktorá sa slní na Copacabane.

V zime často prichádza z juhozápadu – z Patagónie – silný vietor, z ktorého majú Brazílčania skoro až panické obavy. Veria, že prináša problémy i nešťastie, vplýva zle na psychiku ľudí, ktorí sú nervóznejší a častejšie sa hádajú, čo pre tunajšie obyvateľstvo nie je typické.

Zavše sa stane, že v zime príde ochladenie, ako v závere minulého týždňa, prší a teploty cez deň klesnú pod dvadsať stupňov. Domáci vytiahnu vetrovky a sťažujú sa na chlad. „Obyvatelia Ria, tí, čo tu žijú celý rok, nemajú vo svojom šatníku ani teplé oblečenie, je pre nich zbytočné a nevyužijú ho,“ potvrdzuje Zuzana Paternostro, ktorá pochádza zo Slovenska, ale na pobreží Copacabany žije už vyše štyridsať rokov.

Každý si nájde svoje miesto na piesku

Copacabana je opäť plná ľudí. Na typickej mestskej, širokej pláži trávia obyvatelia, ale aj hostia, ktorí tieto tradičné a ospevované miesta radi vyhľadávajú, veľa času. Opaľujú sa, hrajú nohejbal, futbal, venujú sa rôznym iným športovým zábavám, ale more je pri brehu takmer prázdne.

„Nie je to tým, že je studené. V zime dokonca býva Atlantik teplejší ako v lete. Toto však nie je Karibik, polihovanie a kúpanie sa v mori ako niekde v Turecku či Grécku. Aj v lete sa ľudia ponárajú do vĺn len preto, aby sa osviežili, prípadne idú do člnov, venujú sa windsurfingu a iným aktivitám na vode. Vlny sú vysoké a prostredie nie je príliš vhodné na plávanie,“ približuje Zuzana, ktorá môže dianie na pláži sledovať z okna svojho bytu.

Tvrdí, že ona sa poteší, keď sa ochladí, dokonca privíta aj dážď. „Je to osvieženie, zmena, mám pocit, akoby som bola doma. Ale že som vtedy rada, to ani nahlas nehovorím, moji brazílski kamaráti by to nepochopili,“ usmieva sa. Také počasie im totiž berie náladu, sú otrávení a netrpezlivo hľadia na oblohu, kedy sa opäť vyčasí.

Pýchou Brazílie je 8500 kilometrov pláží. A aj v Riu tvoria významnú časť teritória sedemmiliónového mesta. Dovedna sa tiahnu na vyše sedemdesiatich kilometroch. Na nich je miesta dosť pre všetkých, každý si nájde svoje miestečko piesku na slnku.

Rolling Stones i pápež

Leblon, Ipanema, Gloria, Flamengo, Botafogo. Pláže majú svoje poetické mená, odvodené od štvrtí mesta. A mnohé aj pozoruhodné príbehy. Samozrejme, Copacabana. Najmä pre turistov najpríťažlivejšie miesto mesta, druhého najväčšieho v Brazílii.

Copacabana, najznámejší pás piesku na planéte, je skoro celý deň a často i v noci plný ľudí. Ak chcete byť viditeľný, vyberiete sa na Copacabanu, ak nie, práve tu zmiznete v dave. Na Copacabane sa stretávajú ľudia, ak chcú niečo spoločné osláviť či zažiť. V minulosti sa často stávala koncertným pódiom, na ktorom vystúpila aj legendárna skupina Rolling Stones. Alebo sa zmenila na veľký chrám, v ktorom sa státisícom ľudí prihováral pápež František.

Je stále najviac navštevovaná, ale domáci považujú Copacabanu, ktorá meria necelé štyri kilometre, skôr za symbol minulosti. Vrchol slávy má za sebou. V súčasnosti je už populárnejšia Ipanema a budúcnosť má najmodernejšia pláž mesta – Barra da Tijuca. Stáva sa ťahákom predovšetkým pre mladých ľudí a športovcov.

Okolie najdlhšej pláže Ria, ktorá meria až osemnásť kilometrov, lemujú vysoké vežiaky. Je to raj pre surferov a rogalistov. V čase Hier sa v jej blízkosti odohrávajú viaceré súťaže. V Barre stojí aj olympijská dedina a ďalšie významné športové objekty.

Zimná – letná olympiáda v Riu de Janeiro sa opäť kúpe v slnku a vládne príjemné počasie. Domáci tvrdia, že práve klíma je jeden z najvážnejších argumentov, prečo sa v tomto príťažlivom meste oplatí žiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016