Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diár z Ria: Legendy majú nástupcov

Skvelá správa z Ria. Slováci zostali vo vodnom slalome svetovou veľmocou, hoci v kútiku duše vládli obavy. S výnimkou Jany Dukátovej poslali do Ria samých nováčikov, ale opäť tvoria najúspešnejšiu výpravu vo svetovej konkurencii.

12.08.2016 18:28
Ladislav a Peter Škantárovci Foto: ,
Slovenská radosť v cieli.
debata

Majú zlato, striebro, štvrté i piate miesto. „Najhorší“ Jakub Grigar ešte v druhej polovici trate viedol, v devätnástich rokoch siahal na zlato. Skúsenej Jane Dukátovej unikol metál o vlások.

Slovenskí vodní slalomári sú usilovní zberatelia cenných kovov. Zo šiestich doterajších olympijských kanálov ich vylovili štrnásť, z toho osem zlatých. V Riu ukázali najmä pozoruhodnú kontinuitu úspešnosti.

Na prvú olympiádu na juhoamerickom kontinente sa nedostali veľké mená a spoľahlivé esá, ktoré sa starali o to, že na olympiádach divoká voda držala slovenský šport vždy nad vodou. Takpovediac z lavičky náhradníkov naskočili za Martikána či Hochschornerovcov nové tváre.

Pravda, Škantárovci či Beňuš sú skúsení borci, ktorí si olympijský štart pripísali až teraz len preto, že doma mali neuveriteľne silnú konkurenciu. Vystúpili z tieňa legiend a stali sa sami legendami.

Rio ich odmenilo za obrovskú vytrvalosť, húževnatosť i trpezlivosť. Ich tréner Juraj Minčík považuje za základný kameň slovenskej vodnoslalomárskej sily rivalitu, ktorá vládne doma. Tá ženie špičku dopredu. Základňa nie je početná, ale elitné slovenské lode sú už dve desaťročia lídrami na najvyšších fórach tohto športu.

Dostať sa zo Slovenska z kvalifikačných pretekov na olympiádu, je bezmála rovnako náročné ako na nej vybojovať medailu. Na olympijskej pôde je miesto len pre jednu loď z krajiny. Škoda, pre slovenský šport určite…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016