Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóthovi ubudol vážny súper. Víťaz z Pekingu dostal za doping dlhý dištanc

Chodecký olympijský šampión z Pekingu 2008 Alex Schwazer prišiel o šancu zúčastniť sa na hrách v Riu de Janeiro a navyše nesmie súťažiť nasledujúcich osem rokov.

11.08.2016 16:36
Alex Schwazer Foto: ,
Alex Schwazer.
debata (10)

Športový arbitrážny súd (CAS) v zrýchlenom konaní vymeral 31-ročnému Talianovi trest za druhý dopingový nález v jeho kariére.

Medzinárodná asociácia atletických federácií (CAS) suspendovala Schwazera 8. júla po opätovnej analýze vzorky moču odovzdanej 1. januára, v ktorej našli stopy po steroidoch. Len 29. apríla mu pritom vypršal trest na tri roky a deväť mesiacov za pozitívny nález na erytropoetín (EPO), pre ktorý prišiel aj o Londýn 2012. Vtedy si víťaz pekinskej päťdesiatky svoju chybu priznal, oľutoval ju a sľúbil, že sa viac nezopakuje. Teraz zodpovednosť odmietol a tvrdí, že sa stal obeťou sprisahania.

Schwazer sa do súťažného diania vrátil vo veľkom štýle. V máji na premiérových majstrovstvách sveta družstiev v Ríme zvíťazil na 50 km výborným výkonom 3:39:00 h, ktorým splnil limit na OH v Riu. V prípade účasti na OH 2016 by patril k vážnym súperom majstra sveta Mateja Tótha v pretekoch na 50 km.

Od CAS si Schwazer sľuboval zrušenie suspendácie a možnosť štartu v Riu.

10 debata chyba