Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Americká plavkyňa o krajanovi: Justin Gatlin tu nemá čo robiť

Na olympiáde sa finále i dekorovanie najlepšej trojice zväčša odohráva v úplne inej atmosfére. Jedno z utorňajších však malo úplne iný priebeh. Namiesto búrlivého potlesku a pozitívnej energie pre striebornú medailistku na 100 metrov prsia sa z publika dostavili rozpačité reakcie a ohlušujúci piskot.

09.08.2016 17:58
Lilly Kingová Foto: ,
Americká zlatá medailistka Lilly Kingová.
debata (5)

Plavkyňa Julia Jefimovová sa kvôli zákazu štartu ruských športovcov odvolala na Medzinárodný športový tribunál a len v piatok sa dozvedela, že môže aj napriek dvom dopingovým prehreškom štartovať na olympiáde. Veľmi túžila všetkým ukázať, že má na medailu. To sa jej včera podarilo, no striebro z Ria aj tak nakoniec zmáčali slzy smútku a zmaru 24-ročnej rodáčky z Grozného.

„Som presvedčený o tom, že šport má byť záležitosťou čistých športovcov. Má sa rozhodovať v bazéne. Ak niekto dvakrát dopoval a môže stále bojovať o olympijskú medailu, láme mi to srdce,“ povedal na margo ruskej plavkyňe Michael Phelps.

Jefimovová dostala v roku 2014 16-mesačný dištanc za dehydroepiandros­terón (DHEA), v marci tohto roka mala pozitívny test na meldónium.

V olympijskom finále prsiarskej stovky žien sa odohralo ďalšie dejstvo zo športového príbehu medzi ruským medveďom a americkým orlom. Tentokrát však bolo obohatené o štipľavé dohry.

Pred rozplavbami na seba Jefimovová a Lilly Kingová verbálne útočili, krátko pred semifinálovým štartovacím výstrelom na seba ukazovali prstami a po finále, v ktorom zvíťazila devätnásťročná tínedžerka z Indiany, svojej súperke nezablahoželala, šplechla jej vodu do dráhy a na tlačovej konferencii ju vôbec nešetrila.

„Nemyslím si, že chcela, aby som jej prišla zablahoželať. Športovci ako ona či Justin Gatlin (americký šprintér, pozn.) tu nemajú čo robiť. Boli viackrát prichytení pri podvodoch. Nepáči sa mi to, ale musím rešpektovať rozhodnutie MOV. Môj triumf je víťazstvom čistého športu. Je to dôkaz, že byť na vrchole sa dá aj výlučne tvrdou prácou,“ vyhlásila sebavedomo Kingová, ktorá časom 1:04,93 utvorila nový rekord Hier a odsunula Rusku na druhú priečku so stratou 0,57 sekundy.

Tá sa na stretnutí s novinármi neubránila slzám. „Nedá sa povedať, že som šťastná. Chcela som zlato, aby som dokázala svojim kritikom, že sa mýlia. Preto ma veľmi mrzí, že sa mi to nepodarilo. Zo štartu v súťaži sa teším, no neviem, kedy som naposledy pokojne spala,“ vravela rozľútostená štvornásobná majsterka sveta.

Po pár minútach sĺz a vzlykania sa Jefimovová upokojila a úder vrátila: „Súperky nevedia, aká je pravda. Netušia, čo prežívam. Plávanie je teraz pre mňa veľmi náročné. Nechápem tomu, čo sa deje. Počas olympiády sa zvyčanie vojnová sekera zakope. Nie je to fér.“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016