Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dievča z favely posielali do klietky. Nezlomilo ju to

Po dojímavom objatí s trénerom, ktoré sprevádzalo množstvo sĺz, sa vrhla do davu nadšených fanúšikov. Dokonale si užila najkrajší moment svojej športovej kariéry.

09.08.2016 12:07 , aktualizované: 19:30
Rafaela Silvová Foto: ,
Rafaela Silvová.
debata

Dvadsaťštyriročná džudistka Rafaela Silvová získala v pondelok popoludní v kategórii do 57 kg prvú zlatú medailu pre usporiadateľskú krajinu a zároveň opantala srdcia všetkých Brazílčanov. „Džudo je môj život. Súťažiť doma, pred úžasnými fanúšikmi, je fascinujúce. Veľmi mi pomohli. Dúfam, že ma teraz budú nasledovať aj ďalší brazílski športovci a roztrhne sa vrece s olympijskými medailami pre našu krajinu,“ vravela v obkľúčení médií.

Silvová pochádza z favely známej pod názvom „Mesto bohov“, jednej z najnebezpeč­nejších a najchudobnejších štvrtí Ria. Od malička mala pohybový talent, ktorý využívala v pouličnom futbale a špeciálnom druhu bojového umenia pipa combate. Zároveň však už vtedy prejavovala výbušnú povahu bitkami s rovesníkmi. Vyhodili ju aj zo školy. Zlom v jej živote nastal v ôsmich rokoch, keď sa celá rodina z neslávne známej favely odsťahovala.

„Keď som ju prvý raz uvidel, bolo mi jasné, že mám pred sebou nevybrúsený diamant,“ prezradil pre Sports Illustarted jej prvý tréner Geraldo Bernardes.

Pred troma rokmi Silvová triumfovala v Riu na majstrovstvách sveta a vo svojej zbierke má i striebro zo svetového šampionátu spred piatich rokov. Medzi hlavné favoritky však tentoraz zďaleka nepatrila. V rebríčku jej patrilo až jedenáste miesto. Vo finále však dokázala na wazari zdolať aj svetovú jednotku Sumiju Dorjsürenovú z Mongolska.

„Toto víťazstvo je pre všetky deti, ktoré sledujú džudo. Ukázala som im, že niekto pochádzajúci z Mesta bohov, kto začal so športom v piatich rokoch len zo zábavy to môže dotiahnuť až k titulu majstra sveta a olympijského šampióna. Ak deti o niečom snívajú, musia veriť, že to naozaj môžu dokázať,“ vysvetľovala presvedčivo.

Silvová sa pod piatimi kruhmi predstavila už aj v Londýne. Jej cesta za vytúženou medailou sa tam však skončila príliš rýchlo. Diskvalifikovali ju za nepovolený hmat nohou. Sklamanie z neúspechu bolo veľké, no rýchlo ho prevýšil smútok zo správania krajanov na sociálnych sieťach. „Keď som po prehre prišla do izby a na počítači si pozrela všetky tie urážky, v ktorých mi nadávali a nazývali ma opicou, hlboko ma to ranilo. Dlho som zvažoval, že s džudom skončím,“ priznala v nedávnom rozhovore pre CBC.

„Veľmi ju to vzalo. Mala veľké depresie. Celé dni len sledovala televíziu a plakala. Mama jej navarila jej obľúbené jedlo, no ani to jej nezlepšilo náladu,“ povedala Silvovej sestra Raquel pre The New York Times.

Po pár mesiacoch sa vrátila späť k milovanému športu a jej trpezlivosť a nezlomnosť sa zakrátko vyplatila.

„Posmievali sa mi. Opica, ktorú vtedy posielali do klietky, je však teraz olympijská šampiónka z Ria. Už nie som hanbou svojej rodiny,“ citujú novú brazílsku hrdinku svetové agentúry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Rafaela Silvová