Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo spôsobilo Phelpsove škvrny? Bankovanie

Purpurové škvrny na tele amerického plavca Michaela Phelpsa vzbudili po zisku jeho 19. zlatej medaily na olympijských hrách veľkú pozornosť.

09.08.2016 10:34
Michael Phelps Foto: ,
Michael Phelps.
debata (7)

Plavecká superhviezda i niektorí jeho kolegovia využívajú starovekú metódu bankovania, pri ktorom sa nahriaty sklený alebo plastový pohár priloží k telu tak, aby sa vytvoril podtlak. Vďaka tomu vsaje do seba časť kože aj s podkožím. „Pred pretekmi túto metódu rád využívam,“ priznal Phelps.

Podľa viacerých zdrojov pochádza bankovanie ešte z obdobia pred Kristom. Terapiu, pri ktorej sa zvýši cirkulácia krvi a prívod kyslíka do nej, odplavia sa toxíny, zmierňuje sa bolesť a urýchľuje rekonvalescencia, obľubovali nielen v starovekom Grécku, ale aj Číne. V súčasnosti ju využívajú okrem Phelpsa aj hráč amerického futbalu DeMarcus Ware či herečky Gwyneth Paltrowová a Jennifer Anistonová. Purpurové škvrny sa objavili aj na tele amerického gymnastu Alexa Naddoura i ďalších olympionikov z USA. Terapia je v zámorí rozšírená, keďže na rozdiel od iných nie je drahá. Jeden pohár na bankovanie sa dá kúpiť už za 15 dolárov, aplikuje sa doma.

Keď sa Phelps prebudil v nedeľu ráno v olympijskom Riu, zacítil bolesť v pravom ramene. Okamžite išiel na bankovanie a jeho svaly zrelaxovali. „Priložili mi pár pohárov,“ priznal neskôr. Mnohí lekári však túto metódu odsudzujú, keďže neexistuje dostatok štúdií potvrdzujúcich jej účinnosť.

Ruská štátna televízia označila bankovanie za legálny doping.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Michael Phelps