Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súčasná elita Saganovi neverí. Legendu mrzí, že zabral miesto inému

Môže Peter Sagan vyhrať preteky na horských bicykloch v Riu de Janeiro? Dvaja najlepší jazdci všetkých čias, ktorých 26-ročný Slovák v Brazílii vyzve, Julien Absalon a Nino Schurter, o tom vážne pochybujú.

07.08.2016 18:22
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan po prílete z majstrovstiev sveta.
debata (62)

"A zrejme to nehovoria len tak. Jednoducho povedané, Absalon (35) so Schurterom (30) sú Federerom a Djokovičom v pretekoch cross-country na horských bicykloch,“ napísal špecializovaný cyklistický portál cyclingtips.

Saganove kvalitiy sú naozaj nespochybniteľné – je to úradujúci majster sveta, víťaz monumentálnych pretekov Okolo Flámska, 5-násobný držiteľ zeleného dresu na Tour de France.

"Je to fenomén – kombinácia obrovskej sily a nevídanej zručnosti z neho robí jedného z najlepších cyklistov súčasnosti, ak nie všetkých čias. Sagan sa však rozhodol pre veľmi netradičné riešenie. Štyri týždne po skončení Tour de France vysadne na súťažný bicykel opäť – ten ale bude veľmi odlišný. Urobil dobre?,“ položil internetový portál otázku do pléna.

Absalon so Schurterom sú skeptickí. Okrem skúseností mu totiž chýbajú aj body v rebríčku UCI, čo znamená, že v Riu bude stáť na konci štartového poľa. "Pochybujem, že výrazným spôsobom zasiahne do priebehu pretekov. Pôjde zozadu, ani času na tréning nemal veľa. Je jasné, že má talent aj pre horský bicykel, v mladosti to niekoľkokrát potvrdil,“ tvrdí Schurter.

Absalon súhlasí, jeho odpoveď je však mierne diplomatickejšia. "Zdá sa, že na horskom bicykli stále pravidelne jazdí. Obávam sa však, že nie je zvyknutý na rytmus pretekára v cross country. Bude to zaujímavé a sám som zvedavý, čo dokáže,“ dodal Absalon.

Jeho slová potvrdil aj Talian Marco Fontana, bronzový medailista z olympiády v Londýne. Ten pre Gazzetta dello Sport uviedol, že Sagan nebude dostatočne fyzicky pripravený, aby mohol súťažiť s tými najlepšími.

"Peter bude po Tour v skvelej kondícii, ale v našej disciplíne je to práve rytmus, ktorý rozhoduje – neustále akcelerovanie a brzdenie. A stále dookola. Vie síce, ako ovládať horský bycikel, ale musí popracovať na intenzite. Pochybujem, že dosiahne na medailu,“ zamyslel sa Fontana.

"Ale je to cyklistický génius, môžeme očakávať čokoľvek,“ dodal.

Thomas Frischknecht, majster sveta z roku 1996, Saganovi tiež neverí. Švajčiar dokonca vyjadril počudovanie nad manévrami Slovenského olympijského výboru, ktorý rýchlemu Žilinčanovi olympijskú účasť v cross country vôbec povolil.

"Peter Sagan má asi takú šancu, ako by mal Nino Schurter v cestných pretekoch. Obaja by síce obstáli, nikto z nich by však akýkoľvek kov nezískal. Sagan je atraktívny, pritiahne pre náš šport veľkú pozornosť, horšie je, že profesionál Michal Lami, ktorý si zaslúžil reprezentovať Slovensko, zostal doma v zabudnutí,“ uviedol.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Rio 2016