Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Srbsko zúri. Vláda vyzýva športovcov, aby v Riu bojkotovali Kosovo

Srbská vláda odporučila svojim športovcom, aby na olympijských hrách v Riu de Janeiro bojkotovali každé odovzdávanie medailí s účasťou súpera z Kosova.

07.08.2016 17:10
Kosovo, Rio 2016 Foto:
Kosovská výprava na Maracane počas otváracieho ceremoniálu.
debata (584)

Srbský minister športu Vanja Udovičič v nedeľu pre štátnu televíziu uviedol, že konečné rozhodnutie ponecháva na každom jednotlivcovi, vládna inštrukcia má iba odporúčaciu váhu.

„Nechceme spôsobovať našim olympionikom problémy, ale nemôžeme ani strpieť, aby na olympijských hrách znela kosovská hymna a viala kosovská vlajka,“ povedal bývalý vodný pólista Udovičič.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) uznal nezávislosť bývalej srbskej provincie s právom účasti na jeho podujatiach v roku 2014. Udovičič už vtedy napadol toto rozhodnutie.

"Ako minister športu považujem toto rozhodnutie za veľmi nesprávne. Predovšetkým z hľadiska medzinárodného športu, vytvára totiž precedens, ktorý raz môže narobiť veľké problémy. “ povedal.

"Aký motív ich viedol k takémuto rozhodnutiu? Členom sa totiž stal kvázi štát, ktorý neuznáva ani Organizácia spojených národov. Je mi ľúto, ale šport sa stal politickým nástrojom,“ dodal Udovičič.

"Prezident srbského olympijského výboru Vlade Divac mi tlmočil svoju nespokojnosť, rozhodnutie však akceptuje. Dokázal, že je to športovec telom aj dušou a svoje vlastné záujmy nenadradil záujmom kosovských športovcov,“ reagoval šéf MOv Thomas Bach.

Do Brazílie poslala Priština osem športovcov, niektorí z nich pred štyrmi rokmi v Londýne reprezentovali Albánsko. Srbsko stále považuje Kosovo za svoje územie, vyhlásenie nezávislosti z roku 2008 neakceptuje.

Srbsko už má s bojkotom medailovej ceremónie historicku skúsenosť. V roku 1995 na ME v basketbale, keď sa Srbi ešte pod hlavičkou Juhoslávie stali majstrami starého kontinentu, opustili stupne víťazov bronzoví hráči Chorvátska. Pozrite si video…

Chorváti opúšťajú stupne víťazov - 3:20 min.
584 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016