Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzsky gymnasta si strašidelným spôsobom zlomil nohu

Olympijské hry v Riu de Janeiro sa pre športového gymnastu Samira Ait Saida skončili skôr, ako sa začali. Dvadsaťšesťročný Francúz si vážne zranil ľavú nohu počas kvalifikácie preskoku, keď pri dopade sa mu neobyčajným spôsobom prehla noha. Z haly ho museli vyniesť na nosidlách.

07.08.2016 13:06
Samir Ait Said Foto: ,
Samira Ait Saida odnášajú na nosidlách.
debata

Said absolvoval svoj druhý pokus na náradí, keď po dvojitom salte vzad zle dopadol a skončil zo zlomeninou podkolenia ľavej nohy. Ihneď po dopade si jednou rukou chytil dokaličenú nohu a druhou sa držal za tvár. Olympijskú arénu Rio v Barre opúšťal za potlesku divákov. Jeho reprezentační kolegovia priznali, že sa po incidente necítili vo svojej koži.

„Katastrofa, psychicky nás to poznačilo. Ale každý tu máme svoje úlohy a ciele a museli sme sa znova na ne sústrediť,“ povedal Francúz Cyril Tommasone.

Strašidelné zranenie Samira Ait Saida. Foto: SITA/AP, Rebecca Blackwell
Samir Ait Said Strašidelné zranenie Samira Ait Saida.
Reprezentační kolegovia Samira Ait Saida krátko... Foto: Reuters, DAMIR SAGOLJ
Samir Ait Said Reprezentační kolegovia Samira Ait Saida krátko po jeho strašidelnom zranení.

Vedenie francúzskeho tímu tvrdí, že Said sa dopustil technickej chyby. „Je v nemocnici s naším lekárom. Viem iba toľko, že ide o lýtko. Až podrobnejšie vyšetrenie ukáže, či si to odniesla iba jedna kosť,“ povedala šéfka výpravy Corrine Moustardová-Callonová.

Video len pre silné povahy.

Niekoľko minút pred Francúzom sa zranil aj Nemec Andreas Toba. Počas cvičenia na prostných si pretrhol predný prekrížený väz kolena na pravej nohe. „Plakal som ako dieťa. Zranenie je vážne, ale mentálna rana je ešte silnejšia,“ povedal Toba, ktorý napriek svojmu stavu absolvoval ešte aj cvičenie na koni na šírku. „Neveril som vlastným očiam. Je mi cťou mať v tíme takého športovca,“ komentoval statočnosť svojho reprezentačného kolegu Fabian Hambüchen, ktorý sa vzápätí pustil do úvahy o príčine zranení.

Podľa neho idú na vrub súčasného systému hodnotenia, ktoré pretekárov núti zaraďovať do zostavy čo najnáročnejšie prvky. „Je mi veľmi ľúto, že gymnastika sa uberá týmto smerom. Stále vyššia a vyššia náročnosť, viac rizika. Všetci chcú vidieť nové rekordy a nové prvky, nebezpečenstvo stúpa. Lezie mi to na nervy. Tento systém neznášam. Verím, že po Riu ho zmenia,“ reagoval Hambüchen, dvojnásobný olympijský medailista v hrazde.

Američan Danell Leyva sobotňajšie dianie glosoval slovami: „Každý predsa vie, že gymnastika je najtvrdší šport na svete. Ak to ešte niekto nezistil, potom o našom odvetví nič nevie.“

Medzi jednotlivcami celkovo ovládol kvalifikáciu Ukrajinec Oleg Verniajev pred obhajcom zlata vo viacboji Koheiom Učimurom, ktorý spadol na hrazde, a Rusom Davidom Beľavským. V družstvách dominovali Číňania, druhí skončili Američania, tretí Rusi.

debata chyba
Viac na túto tému: #gymnastika #Rio 2016 #Samir Ait Said