Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skromný majster sveta Varga prekvapil úspechmi aj trénera

Často opakuje, že strelci sú ako víno. Dozrievajú časom. Sám je toho skvelým príkladom.

07.08.2016 10:30
Erik Varga Foto: ,
Erik Varga.
debata

Brokár Erik Varga zažíva momentálne najlepšie roky svojej kariéry. Dvakrát za sebou sa stal majstrom sveta v trape (2014, 2015) a na olympiáde v Riu patrí medzi najväčších favoritov na zlato. Jednu z medailí prisudzujú 40-ročnému rodákovi zo Šale aj viaceré predikcie svetových agentúr či športových médií.

Perfekcionista stojí pevne na zemi

Napriek parádnej forme z ostatných sezón nechce príliš hovoriť o svojich cieľoch. O tom, ako veľmi túži po cennom kove spod piatich kruhov, však nepochybuje nik, kto ho pozná.

„Základ je vydať zo seba všetko, aby som bol vnútorne spokojný a mohol si povedať, že sa mi vrátila všetka robota, ktorú som do toho vložil. Tlak na olympiáde sa nedá s ničím porovnať. Ak chcete uspieť, musíte sa s ním vyrovnať. Som dvojnásobný majster sveta, ale v našom športe sa nedá povedať, že najbližšie preteky vyhráte. V Riu bude tridsať špičkových strelcov. Každý z nich má olympijskú medailu, vyhral majstrovstvá sveta, Európy či iných kontinentov alebo preteky Svetového pohára. Inak by sa na olympiádu nedostal. Každý z nás môže vyhrať, preto je každá chybička rozhodujúca,“ vysvetľuje jeden z hlavných tromfov slovenskej výpravy.

Varga si vždy pochvaľuje, ako mu pomáha domáca pohoda. Od 1. februára je členom Športového centra polície, vďaka čomu má viac voľného času na syna Christofera a manželku Patríciu. Bývalá reprezentačná puškárka, za slobodna Compelová, je aj súčasťou realizačného tímu elitného trapistu.

„Erik je skromný, nikdy necítil potrebu medializácie. Stačí mu, keď úspechy oslávime v kruhu rodiny a priateľov. V jeho vystupovaní sa prejavuje strelecké, ale aj osobnostné dozretie. Napriek úspechom vie ostať nohami pevne na zemi. V športe idete vždy po sínusoide – po úspechoch prídu aj horšie dni. Netreba uletieť do výšin, aj keď v ostatných rokoch dosiahol úžasné úspechy. Naďalej na sebe poctivo pracuje,“ hovorí manželka.

Okrem najbližších Vargu azda najlepšie pozná jeho dlhoročný tréner Branislav Slamka. Vyzdvihuje Erikovu výnimočnú schopnosť sústrediť sa, zvládať tlak a krízové situácie.

„Erik je veľmi rozvážny a pokojný človek. Zároveň je absolútny perfekcionista. Všetko má do posledného detailu premakané, v osobnom živote aj v športe. Každý pohyb pred položkou je u neho vždy rovnaký. Keby ste si ho natočili dvadsaťkrát za sebou, budete mať pocit, že máte len jeden záber. Ak zbadám, že robí zrazu niečo inak, je zle (smiech). Vadia mi len jeho nástupy. Na stanovište prichádza pravidelne v posledných sekundách a bojím sa, že raz bude mať rozhodca inak nastavené hodinky a bude problém,“ približuje svojho zverenca ostrieľaný kouč, ktorý sa už môže pochváliť dvoma striebornými medailami ďalšej výnimočnej trapistky Zuzany Rehák Štefečekovej.

Erik Varga s manželkou Patríciou. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Erik Varga Erik Varga s manželkou Patríciou.

Nezlomili ho ani ťažké časy

Na úspech v streľbe sa musí v rozhodujúcom momente stretnúť veľké množstvo priaznivých faktorov a detailov. Športovec potrebuje mať utvorenú domácu i pracovnú pohodu, byť zdravý, v kondícii, dobre sa vyspať a na strelnici vychytiť ten správny deň.

„Streľba je najmä o hlave. Musíte sa vedieť koncentrovať. Položka trvá 22–23 minút, ale pre jedného strelca je to 25 terčov po 10 sekúnd – čiže 250 sekúnd, počas ktorých musí byť stopercentne skoncentrovaný. Nasleduje prestávka a za tri až štyri hodiny vás čaká znova to isté. Aby ste to zvládli aj na dôležitých pretekoch, potrebujete skúsenosti, ale aj pohodu. Aj Erik občas spraví chybu, veď nie je stroj. No nezlomí ho, vie sa s ňou okamžite vyrovnať,“ hovorí Slamka.

Varga potvrdzoval talent, ktorý nepochybne zdedil po otcovi Vojtechovi, už v mladosti. V roku 1994 vyhral juniorské MS, o rok triumfoval v tejto kategórii na ME a následne skončil na ME druhý. Na ďalšie veľké úspechy si však musel poriadne dlho počkať.

Na olympiáde v Pekingu 2008 obsadil solídne deviate miesto a rok pred Londýnom triumfoval na ME v Belehrade. Dvanásta priečka v metropole Veľkej Británie bola pre neho sklamanie, no od vtedy žne jeden úspech za druhým. V roku 2013 vyhral Svetový pohár v Nikózii i finále SP v Abú Zabí, a ďalšie dva roky vyhral – okrem iných – zhodne MS.

„Po juniorských úspechoch prišla dlhšia kríza. Nepodarilo sa mu okamžite zaradiť medzi seniorskú elitu. V jednom momente vypadol ako profík zo strediska, ale pri športe ostal. Stále som veril, že má na to a keď pri streľbe vydrží, prídu aj úspechy. Najmä, keď dokázal v mladom veku také veľké veci. Technicky na to mal vždy a bola najmä otázka času, kedy sa to dá všetko dohromady. No že vyskočí v ostatných rokoch až tak vysoko, to asi nepredpokladal nikto,“ uznanlivo dodáva Slamka.

Dokedy sa môže držať Varga medzi špičkou? „Nie je to vekovo obmedzené. Francesco Amici zo San Marína je môj ročník, má 56 a stále sa motá v špičke. Ak vám slúži zdravie a streľba vás baví, do päťdesiatky sa to dá potiahnuť,“ tvrdí skúsený tréner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Erik Varga