Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Riu sa predstaví 271 Rusov. Žukov: Budeme najčistejší

Na olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro (5. 8. - 21. 8.) sa napokon zúčastní 271 ruských reprezentantov. Je to približne 70% z pôvodného počtu športovcov, ktorí si vybojovali právo účasti, ale stali sa "obeťami" celoplošne evidovaného dopingového škandálu.

05.08.2016 11:46
Alexander Žukov Foto: ,
Prezident Ruského olympijského výboru Alexander Žukov medzi športovcami.
debata

Na OH 2016 bude chýbať viac než 100 Rusov vrátane 67 atlétov, ktorým Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) a následne Športový arbitrážny súd (CAS) nevymazali trest z 13. novembra 2015 pre vážne pochybenia v boji proti dopingu a podozrení so štátom riadených dopingových operácií. Okrem atletiky a vzpierania nastali ďalšie ruské škrty vo veslovaní, rýchlostnej kanoistike, plávaní, cyklistike, zápasení a jachtingu.

„Budeme mať najčistejší tím zo všetkých krajín v Riu. Naši športovci sa aj priamo v olympijskej dedine podrobujú takému množstvu aj dodatočných testov, ako nikto iný. Dobrou správou pre našich priaznivcov je, že zastúpenie budeme mať vo väčšine športov,“ oznámil prezident národného olympijského výboru Alexander Žukov.

Pôvodne sa do Brazílie kvalifikovalo 387 ruských reprezentantov, ale pre dopingový škandál MOV zakázal štart všetkým atlétom tejto krajiny a rozhodnutie o účasti pretekárov z iných odvetví ponechal na jednotlivé riadiace orgány. Športová arbitráž, ktorá sa priamo v Riu de Janeiro zaoberala ďalšími individuálnymi prípadmi ruských športovcov, napokon vzala na milosť ruských veslárov Anastasiu Karabelščikovovú a Ivana Podšivalova ako aj štvornásobnú majsterku sveta v plávaní Juliu Jefimovovú, ktorí sa odvolali proti zákazu štartu na OH 2016.

Podľa verdiktu CAS by v prípade zákazu ich účasti na OH išlo o dvojnásobný trest, čo je neprípustné. Predmetná dvojica veslárov si už odpykávala 2-ročnú suspendáciu od roku 2008 a bronzová plavkyňa z OH 2012 v Londýne stála pre doping v rokoch 2013 – 2015. Inými slovami, CAS označil prípady ruských športovcov, ktorí už v minulosti pykali za doping, za momentálne nevymáhateľné. „Toto rozhodnutie CAS plne rešpektujeme a budeme sa ním riadiť,“ komentoval hovorca Medzinárodného olympijského výboru Mark Adams.

AP upozorňuje, že aj v iných výpravách sa nájdu športovci, ktorí budú súťažiť v Riu de Janeiro, a v minulosti sa previnili proti antidopingovému kódexu. Najznámejšími menami sú zrejme americkí šprintéri Justin Gatlin a LaShawn Merritt. V tejto súvislosti ruský olympijský šéf Alexander Žukov opäť predniesol svoju kritiku neférového rozhodnutia IAAF a CAS potrestať napríklad dvojnásobnú olympijskú víťazku v skoku o žrdi Jelenu Isinbajevovú a prekážkara, úradujúceho majstra sveta, Sergeja Šubenkova, ktorí v minulosti preukázateľne nedopovali, ale v Riu sa nebudú môcť predstaviť. „Je to proti fair-play, keď dvojica čistých atlétov nemôže súťažiť na olympijských hrách a na druhej strane mnohí ďalší, ktorí boli v minulosti viackrát prichytení pri dopingu, napríklad Američania Justin Gatlin a Tyson Gay, môžu. Je to flagratne nespravodlivé riešenie,“ povedal Žukov podľa BBC.

Šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach už niekoľkokrát zdôraznil, že športovci by nemali byť celoplošne potrestaní za chyby svojich vládnych predstaviteľov, čo je zrejme ruský prípad aj v súvislosti s olympiádou v Riu de Janeiro. „Musíme nasledovať pravidlá spravodlivosti a tie by mali byť nezávislé od politiky. Odpoveďou na porušenie zákona nemôže byť ďalší prešľap tohto druhu. Takto by sme zničili spravodlivosť. Sme povinní rešpektovať základné princípy prirodzeného práva,“ uviedol Thomas Bach.

debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rio 2016