Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rebel aj na OH. Čínska hviezda sa postarala v bazéne o ďalší incident

Enfant terrible čínskeho plávania Sun Jang údajne mal ďalší konflikt v tréningovom bazéne, tentoraz v dejisku Hier XXXI. olympiády.

05.08.2016 09:24
debata
zväčšiť Sun Jang počas tréningu v Riu. Foto: SITA/AP, Matt Slocum
Sun Jang Sun Jang počas tréningu v Riu.

Dvadsaťštyriročný vytrvalec sa podľa Sydney Morning Herald snažil narušiť prípravu svojho austrálskeho súpera na 400 m voľný spôsob Macka Hortona. Jeho kouč Craig Jackson tvrdí, že Číňan sa nevšímavca snažil rozptýliť tak, že ho úmyselne ošpliechal a neodpustil si narážky. „Snažil sa upútať jeho pozornosť, ale Mack zostal pokojný. Je v pohode, rýchlo sa adaptoval. Tvrdo trénuje a robíme všetko, aby svetu ukázal zo seba to najlepšie,“ povedal kouč 20-ročného Hortona.

Sun Jang značne šokoval plavecký svet na vlaňajších majstrovstvách sveta v Kazani. Držiteľ svetového rekordu 14:31,02 sa totiž záhadne neobjavil na štarte finále tisícpäťstovky. Vtedy sa v rozplavovacom bazéne dostal do konfliktu s brazílskou reprezentantkou Larissou Oliveirovou. Podľa jej krajanov sa ju snažil kopnúť a udrieť lakťom po vzájomnej kolízii. Výkonný riaditeľ FINA Cornel Marculescu označil incident za „nedorozumenie v dôsledku preťaženej ‚premávky‘ v zahrievacom bazéne.“

Takmer dvojmetrový Číňan ohromil na OH v Londýne 2012 víťazstvami na 400 a 1500 m voľný spôsob. Neskôr tri mesiace nútene pauzoval, ale svet sa o tom dozvedel až vyše štvrť roka po konci trestu. Na národnom šampionáte ho podrobili antidopingovej kontrole, ktorá vykázala prítomnosť zakázaného stimulancia trimetazidínu. Čínska antidopingová agentúra (CHINADA) odmietla špekulácie, že sa pokúšala Sunov prípad zakamuflovať, dodatočné oznámenie vysvetlila pracovnou vyťaženosťou. V roku 2013 Sun Jang so svojím Porsche Cayenne spôsobil haváriu s autobusom, a to bez vodičského oprávnenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Sun Jang