Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z premiérových OH v Južnej Amerike chcú Slováci opäť zlato

Po strastiplnej a dlhej, vyše storočnej ceste prichádza najväčší športový sviatok prvý raz aj do Južnej Ameriky. Najsilnejšia krajina kontinentu Brazília a jej výstavné veľkomesto Rio de Janeiro vyhralo pred siedmimi rokmi až na piaty pokus boj o právo organizovať Hry XXXI. olympiády.

05.08.2016 10:00
olympiáda, olympijské kruhy Foto: ,
Ilustračné foto
debata

V piatok v noci stredoeurópskeho času sa začnú slávnostným otvorením. Slovenskou vlajkonosičkou bude členka Medzinárodného olympijského výboru, strelkyňa Danka Barteková.

Veľké podujatie sprevádzali mnohé problémy, ale organizátori hlásia, že všetko je pripravené a olympijské hry sa môžu začať. Všetky súťaže sa uskutočnia v Riu, na dovedna 33 športoviskách v štyroch zónach sedemmiliónového mesta – Barra, Copacabana, Deodoro a Maracana. Len väčšia časť zápasov futbalového turnaja sa odohrá aj v piatich ďalších mestách obrovskej krajiny – v Belo Horizonte, Salvadore, Brasilii, Sao Paule a v Manause.

Na Hrách sa zúčastní 10 500 športovcov v 28 športoch a 306 disciplínach. V programe olympiády sa objavia aj dva staronové športy – golf a ragby. Ragby sa vracia pod päť kruhov prvýkrát od roku 1924 a golf dokonca až po 112 rokoch. Pravda, práve mnohí špičkoví golfisti sa napokon z účasti ospravedlnili – oficiálne z obáv pred vírusom Zika.

Olympijskú účasť výrazne ovplyvňuje aj neúčasť mnohých ruských športovcov. Po odhalení štátom riadeného dopingového programu v jednej z najsilnejších športových veľmocí síce Medzinárodný olympijský výbor nepristúpil k plošnému vyradeniu všetkých športovcov, ale nechal toto rozhodnutie na jednotlivých medzinárodných federáciách. Atletická rozhodla o vylúčení všetkých ruských reprezentantov. V Riu sa nesmie predstaviť ani jeden Rus, ktorý v minulosti dostal trest za doping.

V Riu de Janeiro sa predstaví aj 51 slovenských reprezentantov. V pôvodnej nominácii bola aj Dominika Cibulková, ale tej zabránilo v účasti v tenisovom turnaji zranenie. V olympijskom slovenskom tíme sú aj siedmi aktuálni majstri sveta v olympijských športoch – chodec na 50 km Matej Tóth, cyklista Peter Sagan, strelec – trapista Erik Varga, členovia K4 na 1000 m Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka.

Pred štyrmi rokmi vybojovali na OH v Londýne slovenskí športovci štyri medaily, ale ani jednu zlatú. Teraz by sa radi domov vrátili aj s najcennejším ko­vom.

Na tlačovej besede šéf Slovenského olympijského výboru František Chmelár zdôraznil, že úspech či neúspech v každej disciplíne ovplyvňuje veľa faktorov. „Nedá sa ich všetky vymenovať, to prinesie až konkrétna súťaž. Medailí môže byť veľa, pretože máme športovcov s reálnymi ambíciami na cenný kov, ale nemusí byť ani jedna,“ vyhlasil Chmelár.

Najlepšie výsledky očakáva v rýchlostnej kanoistike, cyklistike a atletike. „To sú športy, v ktorých ak na to športovec má, je veľká pravdepodobnosť na dobrý výsledok. U vodného slalomu či streľby je závislosť od mnohých okolností. Zafúka vetrík či preletí mucha a všetko je inak,“ pripomenul šéf SOV.

Dnešný otvárací ceremoniál prinesie pútavý, farebný, emotívny štvorhodinový program, ktorý budú môcť sledovať podľa odhadov až tri miliardy ľudí na celej zemeguli. Spolu s divákmi na slávnej Maracane uvidia pohľady do brazílskej histórie a aj neodmysliteľný karneval v rytme samby. Vo všeobecnosti sa očakáva, že olympijský oheň zapáli legendárny futbalový kráľ Pelé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016