Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Bezpečnosť nad zlato

Už viac ako osemdesiat rokov drží rozpažená socha Krista na legendárnom vrchu Corcovado ochrannú ruku nad mestom a jeho obyvateľmi. Jeden z novodobých siedmich divov sveta teraz sám potrebuje ochranu. Smerujú k nemu stovky vojakov. Priam symbolický symptón zložitej doby.

05.08.2016 12:00
Rio de Janeiro, OH 2016 Foto: ,
Brazílski vojaci hliadkujú v dejisku olympijských hier v Riu de Janeiro.
debata (2)

Brazílske úrady sa obávajú, že najpríťažlivejšie miesto božského mesta Ria de Janeiro, kde sa dnes začínajú Hry XXXI. olympiády, je potenciálnym terčom teroristického ú­toku.

Ekecheria v starovekom Grécku, ktorú v čase konania olympijských hier po stáročia neporušil nijaký mestský štát, je v modernej dobe len zbožným želaním. Svet je v otvorenom boji s terorizmom a napriek množstvu ťažkostí, ktoré rieši každý organizátor megapodujatia, zostáva najväčším problémom bezpečnostné riziko.

Naplnenie niekdajšieho posvätného mieru je v rozpočtoch podujatí dneška jednou z najvyšších položiek. V Riu sa o pokoj zbraní bude starať 90-tisíc vojakov a členov bezpečnostných zložiek. Je to dvojnásobný počet v porovnaní s Londýnom, ktorý hostil olympiádu pred štyrmi rokmi. Bezpečnosť je dnes drahšia a vzácnejšia ako zlaté medaily víťazov.

Z Ria de Janeiro denne prúdili celé mesiace len samé zlé a poplašné správy. Nedokončená infraštruktúra, znečistené životné prostredie, veľká kriminalita, finančná núdza, sociálne nepokoje, doping Rusov. A nad tým všetkým lietal poriadne nafúknutý komár rozsievajúci vírus zika.

Južná Amerika si olympiádu už dávno zaslúžila. Pred siedmimi rokmi Rio rozdrvilo všetkých svojich súperov. Pravda, keď Medzinárodný olympijský výbor v jeho prospech Hry odklepol, bola najsilnejšia juhoamerická ekonomika v podstatne lepšej kondícii. Teraz pripomína bežca, ktorému v cieľovej rovinke dochádza dych.

Pred každými Hrami sa však opakuje do omrzenia podobná pesnička. Príprava ani jednej olympiády v novom storočí nebežala hladko, v predstihu a len s dodržanými termínmi. Kritika sa sypala na Atény, Peking a aj Londýn si užil svoje. Na planéte už nie je miesto, kde by dokázali gigantický sviatok športu zorganizovať bez problémov, bez ekologických, ekonomických a najmä bezpečnostných ri­zík.

Zažila to aj Brazília, pozná to aj Rio. Aj pred dvoma rokmi pred svetovým šampionátom vo futbale, čo je druhé najväčšie a najsledovanejšie športové podujatie planéty, bola situácia podobná, priam hrozivá. Majstrovstvá sveta boli odpísané už skôr, ako sa začali. Brazílčania však veľký turnaj organizačne zvládli a posadili na zadok všetkých neprajníkov. Bol to jeden z najkrajších šampionátov v histórii.

Svet už nemá inú voľbu len dúfať, že správy, ktoré začnú oddnes prichádzať z dejiska Hier, budú iba pozitívne. A socha Krista Spasiteľa pomoc po zuby ozbrojených mužov nebude potrebovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016