Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Longová začne prvá. Vystrelí 72 šípov a dostane súperku

Do Ria de Janeiro priletela medzi prvými športovcami zo slovenskej výpravy a má za sebou prvý týždeň. Alexandra Longová, prvá slovenská lukostrelkyňa, ktorá sa predstaví na olympijských hrách, zasiahne spolu s ďalším lukostrelcom Borisom Balážom do bojov už zajtra ešte pred slávnostným otvorením Hier XXXI. olympiády.

04.08.2016 10:00
Alexandra Longová Foto: ,
Alexandra Longová.
debata

Po tom, čo sa 22-ročná členka Blue Arrows Viničné v máji na ME kvalifikovala do Ria, čakali ju bakalárske skúšky v odbore systematickej biológie na Prírodovedeckej fakulte UK.

Zvládli ste školu i záverečnú prípravu?
Školské povinnosti sú u mňa na prvom mieste. V škole musím mať všetko doriešené a zvládnuté, inak sa neviem na tréningoch poriadne sústrediť. Obhajoby som absolvovala po prílete z júnových pretekov svetového pohára v Antalyi. Vtedy som už mala olympijskú miestenku vo vrecku, preto som ich mohla brať len ako prípravu. Skúšky dopadli veľmi dobre, potom som sa mohla plne venovať tréningu a príprave.

V Riu ste od minulého piatku. Čo ste stihli už vidieť?
Prvý deň sme mali len na aklimatizáciu, takže sme si prezreli dedinu, fitnescentrum, zábavné centrum… To bolo zatiaľ všetko. Dúfam, že sa dostanem aj do mesta, ale to bude určite až po súťaži.

Aký dojem na vás urobila Olympijská dedina?
Je pekná, máme dobrú polohu budovy. Prvé dni som bola v byte sama, v stredu mi pribudli spolubývajúce. Izby sú jednoduché, ale pekné.

Kto vám teraz robí spoločnosť?
Gymnastka Barbora Mokošová a tenistka Anna Karolína Schmiedlová. Pôvodne tu mala byť s nami aj Dominika Cibulková, ale tá nepríde, takže uvidíme, koho nam namiesto nej pridelia.

V Riu ste prvý raz, nezúčastnili ste sa ani na predolympijských pretekoch. Ako sa vám pozdáva strelnica?
Je iná, akú som dosiaľ zažila. Terče aj strelecká méta sú na vyvýšenom pódiu, medzi nimi je teda jama, pre šípy chodíme cez ňu hore dole po schodoch. Je to úplne iné aj z hľadiska optiky.

Na ME v Nottinghame, kde ste si vybojovali miesto v olympijskej súťaži, ste zápasili s vetrom, museli ste si naň zvykať. Aj v Riu často fúka…
Aj na strelnici vo Viničnom sa tiež často vyrovnávam s vetrom. V Riu začína fúkať najmä v poobedňajších hodinách, terčovnice sú v závetrí, fúka najmä na palebnej čiare. Dúfam, že sa budem vedieť tomu správne prispôsobiť. Musím si zvyknúť aj na svetelné podmienky. O druhej, tretej popoludní je to ako u nás v čase, keď pomaly začína zapadať slnko.

V Riu vládne podľa kalendára zimné obdobie, už o šiestej je tma. Ako si krátite voľný čas?
Voľný čas okrem dňa príletu som ešte nemala, a tak skoro ho ani nebudem mať. Naše športovisko je vzdialené 45 minút cesty, no bežne nám to trvá aj viac ako hodinu. Na strelnicu vyrážame hneď po raňajkách a vraciame sa vo večerných hodinách. Potom absolvujem masáž alebo si idem zabehať, zacvičiť. Nasleduje večera a spánok.

Trénujete spolu s Borisom Balážom?
Áno, tréningy absolvujem s ním, jeho trénerom Miroslavom Bendíkom a mojím trénerom Danielom Kraváčkom.

Od zajtra vás čaká kvalifikácia pre nasadenie. Vysvetlite, o čo pôjde…
V súťaži sa predstaví 64 žien. V rámci kvalifikácie vystrelím 72 šípov, podľa konečného súčtu sa spraví poradie, rebríček. Následne sa vytvorí eliminačný pavúk, v ktorom sa stretne nasadená jednotka so 64, dvojka so 63 a tak ďalej. Bojuje sa už systémom play off, to znamená vyraďovacím spôsobom. Preto by som sa chcela po kvalifikácii pohybovať aspoň v prvej polovici štartovného poľa, aby som v prvom kole dostala slabšiu súperku.

Akú máte formu? Na čo si trúfate?
Rada by som sa dostala až medzi šestnásť najlepších, ale ťažko sa o tom dopredu hovorí. Verím, že formu mám, no je tu ďalších 63 lukostrelkýň, čo by chceli dosiahnuť to isté.

Ohrozuje piatková súťaž vašu účasť na slávnostnom otvorení? Dáte prípadne prednosť oddychu po pretekoch?
Dúfam, že otvorenie stihnem. Keďže na druhý deň v sobotu mám voľno, nebude mi prekážať, keď ceremoniál potrvá do noci. Kvalifikácia je v programe poobede, preto sa na Maracanu zrejme dopravím priamo zo strelnice. Mám to takto naplánované a dúfam, že mi to všetko vyjde. Určite to bude veľký zažitok.

Budete mať v Riu aj podporu rodiny?
Teším sa, že na eliminačné súboje ma prídu povzbudiť rodičia, sestra i priateľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Alexandra Longová