Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

MOV podporil Rusov. Ich vyradenie by vraj bolo nukleárnou voľbou

Aj druhý deň 129. zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa niesol v znamení búrlivej debaty o ruskom dopingovom škandále.

03.08.2016 17:54
debata (22)

Vystúpenia delegátov potvrdili prehlbujúci sa rozkol medzi MOV a Svetovom antidopingovou agentúrou (WADA). Prezident MOV Thomas Bach najskôr požiadal plénum o vyjadrenie súhlasu s rozhodnutím exekutívy nepotrestať ruských športovcov celoplošným zákazom účasti na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Automatický zákaz dostali iba Rusi s dopingovou minulosťou. Väčšina členov MOV sa s týmto riešením stotožnila.

Líder MOV zotrváva na kritickom postoji voči WADA, vyčíta jej neskorú reakciu na signály o nekalých praktikách v Rusku a nešťastné načasovanie zverejnenia výsledkov vyšetrovania tesne pred OH. Antidopingový systém podľa neho potrebuje zmenu, aby sa mu dalo znova dôverovať.

„Nemám pocit, akoby ma prešiel autobus,“ povedal po spŕške kritiky prezident WADA Craig Reedie. „Niekto tu povedal, že systém je v troskách. S tým nesúhlasím. Veľa vecí stále funguje, isté prvky potrebujú revíziu.“ Bach trvá na tom, že by bolo chybou, keby za zlyhanie ruských štátnych inštitúcií pykali všetci športovci.

„Takúto terminológiu považujem v športe za nemiestnu, ale zamyslime sa nad tým, čo by pre nás znamenala nukleárna voľba. Výsledkom môže byť športová smrť, obrovské škody, a to nie sú hodnoty, ktoré olympijské hnutie vyznáva,“ povedal.

S najostrejšou kritikou vystúpil prvý prezident WADA Dick Pound, prvý použil termín „nukleárna voľba“ na označenie exemplárneho trestu pre ruský šport. „Musíme urobiť oveľa viac, aby sme sa nespreneverili fair play, čestnej súťaži a poctivým športovcom,“ konštatoval Kanaďan, ktorý napriek tomu podporil rozhodnutie exekutívy MOV a nehlasoval proti:

„Šíp vystrelil z luku. Rozhodnutie padlo, nebudeme ho meniť teraz, keď do začiatku olympijských hier zostáva pár dní.“

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016