Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zverenec a tréner? Skôr spolupráca, ktorá vyhovuje obom

Vtipne vraví, že atletiku miluje aj napriek tomu, že mu telesná skladba nedovolí nosiť módne značky kvôli veľkostiam. Marcel Lomnický je v tomto roku vďaka hodu 77,48 na Mestskom štadióne v Ostrave na 13. priečke svetového rebríčka.

26.07.2016 09:00
Marcel Lomnický Foto: ,
Marcel Lomnický na mítingu P-T-S v Šamoríne.
debata (1)

Má potenciál na to, aby bojoval o vyššie méty. Zatiaľ ho však nevie naplniť. To, aby sa mu to podarilo, môže zaistiť jeho najslávnejší slovenský kolega z kruhu – Libor Charfreitag.

Rozumejú si

Tridsaťosemročný rodák z Trnavy sa pre zdravotné problémy nedostal do Ria ako pretekár. Vďaka o deväť rokov mladšiemu sparingpartnerovi Lomnickému si však olympijské hry predsa len pozrie zblízka – v úlohe jeho mentora a trénera.

„Plánovali sme to už dlhšie. Máme spoločné tréningy, sústredenia, debatujeme spolu a radíme si. Spoznali sme sa už skôr, aj on študoval v USA. Je to spolupráca výhodná pre oboch z nás. Cítim sa fajn, dokonca stále trénujem a na koniec kariéry nemyslím. Je mi ľúto, že nepôjdem na olympiádu ako súťažiaci, ale len ako Marcelov sparing,“ vraví Charfreitag, ktorý sa zúčastnil na troch olympijských hrách – v Sydney 2000 (skončil na 30. priečke), Aténach 2004 (6.) a Pekingu 2008 (6.).

„Som rád, že ma o to požiadal. Bude to vrchol našej doterajšej trojročnej spolupráce. Vieme, na čom pracujeme. Úlohou trénera v posledných 2–3 týždňoch pred olympiádou je najmä vytvoriť svojmu zverencovi psychické pohodlie a kontrolovať ho. Musím dohliadať na intenzitu Marcelových tréningov. Keď sa bude cítiť dobre, čo príde zachvíľu, má tendenciu to v príprave na preteky preháňať,“ poukazuje na jednu z vlastností svojho zverenca.

Ten je rád, že v Riu nebude sám. „To, že Libor privolil a pôjde so mnou do Ria, je super. Do tréningového kempu ideme sedemnásť dní pred súťažou, čo je veľmi dlhý čas. Preto je dobré mať vedľa seba niekoho, kto má toľko skúsenosti z veľkých podujatí. Rozumieme si, v kruhu aj mimo neho. Som veľmi spokojný,“ priznáva Lomnický.

Musí schudnúť

Charfreitag dobre vie, čo kladivár potrebuje. Rozhodne to nie je neustále hádzanie. „Momentálne mu musí klesnúť forma. Vyšperkoval ju pred ME v Amsterdame, no do olympiády sa to nedá vydržať ďalší mesiac. Začali sme tvrdšie posilňovať a naberať svalstvo, čo by mohlo zabezpečiť úbytok formy v hodoch. Čím viac teraz Marcel zhodí s činkami, tým viac môže neskôr hodiť s kladivom,“ vraví víťaz MS v Barcelone 2010 a bronzový medailista z MS v Osake 2007.

Lomnický na úspechy podobného razenia na svetových fórach ešte len čaká. „Vraciam sa na olympiádu po štyroch rokoch. Som skúsenejší, viem, do čoho idem a je to skvelý pocit. Do Ria sa teším a nestresujem sa. Panuje tam neuveriteľná atmosféra a to na športoviskách aj mimo nich. Musím myslieť pozitívne, zakaždým sa dobre vyspať a počúvať Liborove rady. Stresu sa veľmi neobávam, možno príde len tesne pred pretekmi, keď na mňa doľahne celková atmosféra Hier a štadióna.“

„Máme ešte tri týždne do OH, času na dolaďovanie detailov je dostatok. Teraz potrebujeme na tréningoch kvalitu, nie kvantitu. Každým dňom je k tomu Marcel bližšie a bližšie. Je veľmi dobre mentálne nastavený. Pozná súperov, hádže výborne na veľkých pretekoch, už len naplniť naše plány,“ chváli nitrianskeho rodáka Charfreitag, ktorého o poslednú olympiádu v Londýne 2012 pripravili zdravotné problémy.

S akými cieľmi poletí v nedeľu slovenská kladivárska jednotka do Ria a aké sú jej plány na posledné týždne pred vrcholom sezóny?

„Chcem postúpiť do finále. V Londýne mi ušlo o pol metra. Ťažko hovoriť o umiestnení aj o forme ostatných. Rád by som hodil okolo 78 metrov, čo by ma mohlo posunúť vysoko. Pred odletom sa budem pripravovať na dvoch miestach – v Trnave budem hádzať s Liborom a doma v Nitre posilňovať. Čaká ma ešte týždeň tvrdej prípravy a potom v Brazílii zvoľním,“ uzatvára Lomnický.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marcel Lomnický #Libor Charfreitag