Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozhodne súd. Rusko sa odvolalo voči zákazu štartu atlétov na OH 2016

Rusko sa odvolalo voči trestu za doping, ktorý znamená neúčasť ruských atlétov na blížiacich sa olympijských hrách v Riu de Janeiro.

03.07.2016 17:16
Julia Stepanovová Foto: ,
Julia Stepanovová.
debata

V nedeľu to pre agentúru AP potvrdil hovorca Ruského olympijského výboru Konstantin Vybornov s tým, že Športový arbitrážny súd (CAS) sa odvolaním bude zaoberať 19. júla. Rada Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) vydala generálny zákaz pre všetkých ruských atlétov. IAAF sa domnieva, že dopingový program bol priamo podporovaný štátom, no pred nedávno oznámila, že udelí výnimky pre športovcov, ktorí preukážu svoju nevinu na základe testov, ktoré podstúpili mimo Ruska.

Julia Stepanovová, ktorá spolu s manželom Vitalijom pomáhala odhaliť nekalé dopingové praktiky v Rusku, už dostala výnimku a na olympijských hrách sa môže zúčastniť. Jej spôsobilosť pre všetky súťaže jednomyseľne schválila trojčlenná revízna rada pre doping Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF). Ruska môže bežať už na budúcotýždňových 23. ME v atletike v Amsterdame (6. – 10. 7.). Keďže Všeruská federácia ľahkej atletiky (VFLA) je pre spomenuté podvody stále suspendovaná, Stepanovová bude v štartovom poli osemstovkárok figurovať ako „neutrálna“ pretekárka nereprezentujúca nijakú krajinu. Európska atletika (EA) je pripravená akceptovať jej prihlášku: „Európska atletika spolu s IAAF uznáva Stepanovovej mimoriadne zásluhy v boji proti dopingu.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Ruská atletika