Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rio sa spolieha na zimu a kampaň, velodróm do konca júna

Zápasia s hlbokou krízou na politickej scéne, rúca sa im ekonomika, komáre šíria nebezpečný vírus a niektoré športoviská stále nie sú dokončené, ale Brazílčania dva mesiace pred začiatkom tvrdia, že Hry XXXI. olympiády zvládnu.

03.06.2016 13:52
Rio 2016, olympijské kruhy, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Vo štvrtok o tom presviedčali členov exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v záverečnej prezentácii pred otvorením podujatia 5. augusta.

„Veríme, že olympijské hry prebehnú podľa plánu a budú mať veľký úspech,“ referoval po zasadnutí hovorca MOV Mark Adams. Šéf organizátorov Carlos Nuzman predovšetkým tlmočil plnú podporu OH zo strany novej politickej špičky krajiny na čele s prezidentom Michelom Temerom, ktorý nahradil suspendovanú Dilmu Rousseffovú. Turbulencie na politickej scéne vraj nebudú mať žiaden vplyv na OH. Horšie je to so zdravotnou situáciou. Napätie v súvislosti so šírením nebezpečného vírusu zika eskaluje a športovci pre obavy z nákazy a jej následkov najmä na tehotné ženy a novorodencov rušia účasť. Svetová zdravotnícka organizácia zatiaľ nevidí dôvod na zrušenie OH. „Verejné zdravie nie je ohrozené,“ podčiarkol Nuzman a opäť vytiahol predpoklad s poklesom výskytu komárov počas zimných mesiacov, do ktorých spadá aj termín konania OH. Navyše, počas 44 testovacích podujatí sa vraj nenakazil ani jeden z približne 7000 športovcov a 8000 dobrovoľníkov. Hostitelia už pripravujú kampaň proti šíreniu poplašných správ a odvolávajú sa napríklad na Usaina Bolta, Rafaela Nadala, Neymara či basketbalistov USA, ktorí sa vraj neobávajú cesty do Brazílie.

Zo športovísk je kritická situácia s dejiskom súťaží v dráhovej cyklistike. Výstavba objektu za 43 miliónov dolárov je v sklze a Brazílčania na poslednú chvíľu zmenili dodávateľa. S určitosťou sa na velodróme neuskutoční žiadne testovacie podujatie. Mesto sľubuje, že do konca júna bude všetko hotové. Prvé tréningy sú naplánované na 25. – 27. júna.

Pokiaľ ide o vstupenky, predaných je 67 percent. „Pri tomto tempe veríme, že olympijské hry vypredáme,“ odvážne vyhlásil hovorca Mario Andrada.

Výkonný výbor MOV vo štvrtok tiež posunul do ďalšej fázy výberového procesu všetkých štyroch kandidátov na usporiadanie OH 2024. Usporiadateľa vyberú v septembri 2017 na kongrese v peruánskej Lime spomedzi štvorice Los Angeles, Paríž, Rím, Budapešť.

Kuvajtskí športovci, ktorí sa kvalifikujú do Ria, budú môcť súťažiť jedine pod olympijskou vlajkou. Krajina je naďalej suspendovaná pre zásahy politikov do športových záležitostí.

Exekutíva MOV sú vypočula aj krátke správy o stave príprav OH 2020 v Tokiu a ZOH 2018 v Pjongčangu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016