Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Olympijským víťazom je 38-ročný Vinokurov, Sagan ďaleko od medaily

Slovenský cyklista Peter Sagan neuspel v náročných pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom na olympijských hrách v Londýne. Na takmer 250 km dlhej trati mu tentoraz nevyšla taktika držať sa v pelotóne favorizovaných Britov.

28.07.2012 11:05 , aktualizované: 17:59
Alexander Vinokurov Foto:
Radosť Alexandra Vinokurova v cieli.
debata (35)

Hlavná skupina totiž v závere napriek veľkej snahe nedokázala dostihnúť silnú skupinu utečencov a Sagan napokon obsadil až 34. miesto s odstupom 40 sekúnd za víťazným Kazachom Alexandrom Vinokurovom.

Šampión bodovacej súťaže a zároveň víťaz troch etáp na nedávnej Tour de France sčasti doplatil aj na skutočnosť, že v 144-člennom pelotóne bol jediným slovenským zástupcom bez možnosti tímovej spolupráce.

„Z pelotónu odišla silná a početná skupina. Nemci aj Angličania mali len málo jazdcov, aby to dokázali doraziť. Na olympijských hrách sú zvláštne preteky, keďže tímy nemajú taký počet pretekárov ako obyčajne a nemôžu dostatočne ťahať. Myslel som si, že skupina vpredu neudrží svoje tempo a všetko sa zíde. Videl som síce, že súperi nastupovali, ale do cieľa bolo poriadne ďaleko. Napokon moja stávka na Britov nevyšla. Keď som videl, ako od štartu ťahajú, tak som im veľmi veril. Ani som sa nepokúšal ísť do úniku, stavil som na jednu kartu a záverečný šprint. Dnes som musel vsadiť len na jednu kartu. Inak sa to nedalo, aby som plytval silami všetkými smermi,“ povedal po pretekoch Peter Sagan.

Po olympijskom zlate túžili aj ďalší skvelí šprintéri – domáci Mark Cavendish, Nemec André Greipel, Austrálčan Matthew Goss, Američan Tyler Farrar, či Belgičan Tom Boonen. Tí všetci odišli medzi porazenými, lebo sa ani nedostali do záverečného špurtérskeho boja o medaily.

Skúsený Vinokurov si doprial na záver kariéry pekný darček. Čoskoro 39-ročný cyklista sa stal v Londýne olympijským víťazom a k striebru z OH 2000 v Sydney pridal najcennejší kov. V záverečnom úniku bez väčších problémov prešpurtoval kolumbijského vrchárskeho špecialistu Rigoberta Urána. Bronz si s odstupom 8 sekúnd vybojoval Nór Alexander Kristoff. V prvej skupine, ktorá mala vyše 20 mužov, bol aj Čech Roman Kreuziger – skončil pätnásty. Pelotón finišoval s odstupom 40 sekúnd a do cieľa ho doviedol Nemec Greipel. Stačilo mu to len na 27. miesto.

Preteky jednotlivcov na ceste situovali organizátori do Londýna aj mimo neho. Po prvých 80 km v uliciach britskej metropoly čakal na jazdcov presun smerom na juhozápad od Londýna a tam 15,5 km dlhý okruh, ktorý absolvovali deväťkrát aj s miernym stúpaním na Box Hill. Potom sa vrátili do centra Londýna na The Mall, kde preteky vyvrcholili. Bol o ne veľký záujem. Pri trati sa podľa odhadov pohyboval milión divákov. Početné zastúpenie mali podľa vlajok aj slovenskí fanúšikovia.

Cyklistika – preteky s hromadným štartom (249,5 km):

MUŽI: 1. Vinokurov (Kaz.) 5:45:57 h, 2. Urán (Kol.) – rovnaký čas ako víťaz, 3. Kristoff (Nór.) +8 s, 4. Phinney (USA), 5. Lagutin (Uzb.), 6. O´Gready (Aus.), 7. Roelandts (Belg.), 8. Rast (Švaj.) – všetci +8,…34. Sagan (SR) +40 s

Priebeh pretekov sme sledovali online

16.55 Peter Sagan prišiel do cieľa vo veľkej skupine približne 40 sekúnd za novým olympijským víťazom Vinokurovom. Podľa neoficiálneho poradia mu patrí 34. priečka. 

Posledné metre pre nového olympijského víťaza... Foto: SITA
Vinokurov, OH Londýn Posledné metre pre nového olympijského víťaza Alexandra Vinokurova.

16.48 Posledné kilometre s prehľadom zvládol Kazach Vinokurov, ktorý v záverečnom špurte zdolal Kolumbijčana Urana. Bronz si vybojoval s menším odstupom Nór Kristoff. Peter Sagan prišiel do cieľa v druhej skupine, ktorá márne stíhala utečencov vpredu.

16.42 Peter Sagan je stále v pelotóne, ktorý 5 km pred cieľom stráca až 53 sekúnd na lídrov vpredu a má už len minimálnu šancu na úspech.

16.35 Vo vedúcej skupine sa množia ataky (Nordhaug, Van Garderen), jeden z nich sa skončil nešťastným pádom pre Švajčiara Cancellaru. Toho už dostihol pelotón. Cyklisti už prechádzajú zaplnenými ulicami Londýna, kde nechýbajú ani slovenské vlajky. Do cieľa zostáva posledných 10 km.

16.25 Okolo Hampton Court Palace prešiel ako prvý Španiel Valverde. Pelotón stiahol na silnú skupinu pred ním len niekoľko sekúnd a 20 km pred cieľovou métou je jeho strata stále vyše 50 sekúnd. Čas pre Britov, ale aj Sagana, sa kráti.

16.15 Na čele je teraz skupinka, kde hrá prím trio Španielov (Valverde, Luis Leon Sánchez a Castroviejo) a Švajčiar Cancellara. Nasleduje silná vyše 20-členná skupina a minútu za nimi pelotón s britskými favoritmi a Saganom.

**16.00 **Cyklis­ti majú za sebou 9 okruhov na juhozápad od Londýna a vracajú sa späť do olympijského centra. Gilbert bol už pohltený skupinou prenasledovateľov, ktorí majú pred pelotónom náskok 30 sekúnd.

15.45 Skúsený Belgičan Gilbert sa 55 km pred cieľom vydal do samostatného úniku. Skvelý tempár to riskol a utvoril si polminútový náskok pred skupinou, ktorá bola dovtedy na čele. Pelotón aj s Petrom Saganom má na Gilberta minútové manko.

15.30 Obe skupiny sa spojili a na čele pretekov teraz jazdí silná 18-členná skupina, ktorá má náskok vyše 50 sekúnd pred pelotónom. Z neho sa pokúšajú o úniky ďalší jazdci. Medzi nimi už nie je Nemec Tony Martin, ktorý odstúpil z olympijských pretekov. Cyklistov čaká ešte jeden prejazd Box Hillom.

15.20 Nibaliho skupina má 70 km pred cieľom už na dosah skupinku 11 utečencov, ktorí boli až doteraz na čele pretekov. Pelotón so všetkými Britmi aj Petrom Saganom stráca už len 45 sekúnd.

15.00 Jedenásť cyklistov vpredu postupne stráca dych. Ich prenasledovatelia strácajú pri siedmom stúpaní na Box Hill už len 34 sekúnd a hlavný balík aj s Petrom Saganom 54 sekúnd. Zo skupiny číslo 2 sa vydal dopredu Belgičan Gilbert.

14.45 Pelotón so všetkými favoritmi stráca na vedúcu skupinu už len 1:56 min. Peter Sagan prešiel šiesty raz vrcholom Box Hillu na 48. mieste presne s touto stratou. Skupina Taliana Nibaliho je na tom o 45 sekúnd lepšie. Rodia sa ďalšie miniúniky.

Fanúšikovia Bradleyho Wigginsa a všetkých... Foto: Reuters
fanúšikovia Wigginsa Fanúšikovia Bradleyho Wigginsa a všetkých Britov neďaleko Buckinghamského paláca.

14.35 Situácia sa teraz rýchlo mení. Za 11 cyklistami vpredu sa teraz sformovala skupina 10 jazdcov, kde nechýbajú Talian Nibali, Francúz Chavanel či Čech Kreuziger. Za skupinou číslo jeden zaostávajú o tri a pol minúty. Pelotón stráca 3:50 min. To všetko 100 km pred cieľom. 

14.05 Silná skupinka na čele s Talianom Vincenzom Nibalim (celkovo tretí na Tour de France) sa vydala stíhať tých, ktorí trávia už dlhé kilometre v úniku. Medzi atakujúcimi nechýbajú Belgičania Philippe Gilbert a Greg van Avermaet (Belgium) a tiež Holanďan Robert Gesink. Nie sú v nej žiadni Briti a ani Peter Sagan. Skupina vpredu, v ktorej už chýba Kórejčan, má náskok 4:23 min.

13.45 Tretie z deviatich stúpaní na Box Hill a 12-člennú skupinu sa vydal stíhať Austrálčan Michael Rogers. Na vrchole bol o 5:07 min neskôr ako odídenci. Pelotón tam prišiel so stratou 6:03 min. Do cieľa zostáva ešte 140 km.

13.20 Cyklisti druhý raz stúpajú na Box Hill a v skupinke vpredu udáva tempo Holanďan Lieuwe Westra. V pelotóne na predných pozíciách nie je vidieť Sagana. Mal by sa nachádzať niekde vovnútri hlavného balíka. ,,Olympiáda je ako jednodňové preteky. Akurát nemám pri sebe kolegov z tímu. Možno sa zrodí únik, ale možno príde do cieľa balík a rozhodne sa v špurte. Musím byť pripravený na všetko," cituje Sagana pred začiatkom pretekov cyclingnews.com.

12.55 Skupinka 12 cyklistov má vpredu náskok 5:27 min po prvom z deviatich stúpaní na Box Hill. V pelotóne došlo k pádu niekoľkých cyklistov, medzi ktorými boli neznáme mená Manuel Rodas z Guatemaly, Amir Zargari z Iránu a Litovčan Gediminas Bagdonas. Tempo v pelotóne diktujú Briti Chris Froome a David Millar.

Peter Sagan pred štartom olympijských pretekov... Foto: TASR
Peter Sagan Peter Sagan pred štartom olympijských pretekov jednotlivcov.

12.30 Cyklisti v úniku majú náskok už takmer 5 minút, ale pelotón zostáva 180 km pred cieľom relatívne pokojný.

12.10 V úniku je aj niekoľko známych cyklistických mien: Austrálčan Stuart O´Grady, Rus Denis Meňšov, Talian Marco Pinotti či celkovo deviaty z nedávnej Tour de France Slovinec Janež Brajkovič. Pelotón stráca už 4:20 min. Do cieľa zostáva vyše 200 km.

11.50 Ujal sa únik 12 cyklistov, kde chýba Slovák Sagan. Na méte 220 km pred cieľom mala skupina náskok 2:03 min pred pelotónom. Na jeho čele sú cyklisti Veľkej Británie.

11.35 Pokusy o prvé úniky. Iniciátormi boli cyklisti v holandskom a českom drese, neskôr sa pridalo ďalších šesť pretekárov. Medzitým ich pohltil pelotón a dopredu sa posunuli iní jazdci. Momentálne ich je dvanásť.

11.12 Úvodné kilometre ubiehajú v pokojnom tempe. Pripomína to až manifestačnú jazdu. Niektorí cyklisti si začiatkom spríjemňujú rozhovorom ako Španiel Alejandro Valverde a Ír Nicolas Roche, ďalší si odskočili na toaletu. Sagan má na sebe modrý slovenský dres a na ňom štartové číslo 36.

Na jediného Slováka na trati čakalo takmer 250 km a 143 súperov. Po olympijskom zlate túži aj domáci superšprintér Mark Cavendish, ktorému Briti ušili trať na mieru. Okrem Cavendisha a Sagana sú ašpirantmi na medailu aj Nemec André Greipel, Austrálčan Matthew Goss, Američan Tyler Farrar, Belgičania Tom Boonen či Philippe Gilbert, Španiel Luis León Sánchez či, Nór Edvald Boasson Hagen.

Po prvých 80 km od štartu smerom na juhozápad od Londýna čaká na cyklistov 15,5 km dlhý okruh, ktorý absolvujú deväťkrát v okolí mierneho stúpania Box Hill a po ňom návrat späť do centra britskej metropoly na The Mall. O preteky je veľký záujem. Pri trati by sa malo pohybovať približne milión divákov.

Víťaz cyklistických pretekov s hromadným...
Fanúšikovia Bradleyho Wigginsa a všetkých...
35 debata chyba