Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krása na olympiáde. Dámy si dávajú záležať

Sú atraktívne, sympatické a chcú sa páčiť. Aj na ihrisku. Na olympijských športoviskách sa to hemží ženskou krásou. A dámy v dresoch si dajú na zovňajšku záležať. V gymnastike či v synchronizovanom plávaní patrí mejkap k prirodzeným zbraniam, ktorými sa snažia pretekárky zaujať. Ale v softbale? Či v hode oštepom?

19.08.2008 04:03
Leryn Francová Foto:
Paraguajská oštepárka Leryn Francová.
debata

Postava modelky, dlhé blond vlasy a žiarivo biely úsmev. Barbie s vypracovanými bicepsmi. Jennie Finchová je najslávnejšia profesionálna hráčka softbalu v Amerike. Vynikajúca nadhadzovačka pútala pozornosť už na minulej olympiáde v Aténach. Výbornými výkonmi (doviedla tím USA k zlatu), ale aj výrazným mejkapom a farebnými prúžkami vo vlasoch.
Pre svoj imidž občas čelí uštipačným narážkam spoluhráčok, berie ich však s humorom. "Aj keď športujete na vrcholnej úrovni, môžete si zachovať svoju ženskosť,“ citoval 27-ročnú Finchovú denník China Daily.

Americká softbalová kráska Jennie Finchová v... Foto: Reuters
Jennie Finchová Americká softbalová kráska Jennie Finchová v akcii.

Televízna stanica ESPN ju zaradila medzi najatraktívnejšie športovkyne sveta, magazín People zasa medzi 50 najkrajších ľudí planéty a Sport Illustrated ju fotil v plavkách. Finchová sa objavila na obálkach viacerých časopisov, no odmietla pózovať pre časopis Playboy.
Tenistka Anna Kurnikovová vytrieskala z atraktívneho vzhľadu milióny dolárov, na kurtoch nevyhrala ani turnaj.

Šprintérka Gail Deversová priťahovala kamery už pred pretekmi. Na štarte si okrem reakčného času dávala pozor aj na to, aby si nezničila svoje osem centimetrov dlhé nechty. Roky boli jej značkou. Akoby ukazovala, že sa dokáže riadne zatnúť. V mladosti sa vystrábila z Gravesovej choroby, hrozila jej amputácia oboch dolných končatín. Na olympiáde 1992 v Barcelone i o štyri roky neskôr v Atlante vyhrala beh na 100 m.

Dôležité je upútať pozornosť. Nezáleží na tom, ako. Kórejská lukostrelkyňa Yun Ok-hee zaujala v Pekingu výkonom i krásou. Perfektne nalíčená si vystrieľala zlato a bronz. Presnosť a elegancia v jednom.

Leryn Francová určite nezaútočí na popredné miesto v súťaži oštepárok, no odkedy pochodovala v paraguajskej výprave na otváracom ceremoniáli, patrí k najfotografo­vanejším športovkyniam hier. A to ešte ani nenastúpila na pľac (oštepárky začínajú dnes).
Francová štartovala aj na OH v Aténach (obsadila 42. miesto). Oveľa lepšie si počínala v celkom inej súťaži. Na Miss Paraguaj 2006 skončila druhá, čo ju vynieslo na modelingovú scénu. "Beriem to ako šancu privyrobiť si. Mám pohyblivú pracovnú dobu a za fotografovanie či módne prehliadky dostávam slušné peniaze,“ vysvetlila príťažlivá bruneta, ktorá dbá o to, aby bola vždy upravená. Aj s oštepom v ruke.

Švédska atlétka Sussana Kallurová. Foto: SITA
Sussana Kallurová Švédska atlétka Sussana Kallurová.

Extravagantné účesy, mejkap na tvári, nalakované nechty. Imidž síce nie je zárukou kvalitného športového výkonu, ale môže pomôcť. Dodá pohodu. A možno aj lukratívnu reklamnú zmluvu.

Čo si myslia Slovenky. Sú športovkyne aj manekýnky?

Eva Ódorová, stolná tenistka
Stolné tenistky sa upravujú, ale nemaľujú. Mejkap si za pingpongovým stolom dovoliť nemôžem, pri hre sa potím. Pot by mi stekal po tvári, mala by som od neho špinavý celý uterák. Namaľujem si len mihalnice, ani očné tiene si nedávam. Na vlasy nepoužívam gél, ale špeciálnu pastu, aby mi pekne držali. Vizáž si pripravím ešte pred odchodom na športovisko a pridám parfém. V šatni si už len prečešem vlasy. Špeciálne kvôli olympiáde som si nechala namaľovať nechty, mám na nich farby našej vlajky a na jednom aj slovenský znak.

Miriam Bobková, prekážkárka
Či sú športovkyne aj manekýnky? Jasné, taká Švédka Susanna Kallurová chodí na preteky nádherne upravená. Každá sa chce v kamere páčiť. Jediné, čo si ja trochu upravím, sú oči. Mám ich malé, potrebujem ich zvýrazniť. Na mihalnice si dám špirálu a viečka trochu prejdem prstom, v Pekingu do bledomodra, aby mi ladili s dresom. Niekedy si parfém streknem, na olympijskej súťaži som naň v strese zabudla. Na vlasy lak a dve sponky, aby mi nepadali do očí. Prvý raz v živote som si nalepila aj dlhšie umelé nechty s trikolórou. Nechápala som, ako s tým vedia behať, ale vlastná skúsenosť ukázala, že v ničom neprekážajú. Ale najkrajšou urobí športovkyňu úsmev. Ja sa usmievam stále, aby som dala najavo, že som v pohode.

Martina Hrašnová, kladivárka
Pre mňa je podstatnejšie to, ako ďaleko hodím, než ako pri tom vyzerám. Nosím akurát náušnice v tvare kladiva. Sú z bieleho zlata a dostala som ich od manžela ako darček k promócii. Nosím ich stále, aj počas súťaží, aj keď sa niekedy rozhúpu a zavesia sa mi na ucho. Ani účes som pred olympiádou nezmenila, je stále rovnaký – akurát po troch týždňoch mimo domova už vidno, že je neupravený (smiech). Nemaľujem sa, súťažím taká, aká som. A verím, že vyzerám prirodzene dobre.

debata chyba