Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko je už titulovanou legendou Dakaru. Rešpektovaný Slovák má aj tento rok nemalé ambície

V piatok 5. januára odštartuje v saudskoarabskom Al Ula najťažšia a najprestížnejšia Rely Dakar (5. - 19. januára) a jej 46. ročník bude opäť aj za účasti slovenských jazdcov.

04.01.2024 12:04
SRMotorizmus Dakar Svitko Odchod TK BAX Foto:
Štefan Svitko pózuje pred svojím motocyklom pred odchodom na Rely Dakar.
debata

Už po pätnásty raz sa na štart prológu postaví najskúsenejší slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko (Slovnaft Rally Team) a svoju druhú účasť zaznamená na štvorkolke Juraj Varga.

V kategórii kamiónov sa predstaví ako kopilot druhý jazdec Jaroslav Miškolci. Tohtoročná trasa Dakaru má 12 etáp, meria takmer 8000 km, rýchlostné skúšky sú vypísané v dĺžke viac ako 4727 km. Pretekári budú mať iba jeden voľný deň.

Svitko skončil v predchádzajúcom ročníku v celkovom poradí na 12. mieste, v roku 2016 dosiahol doteraz najlepší výsledok 2. priečku a vysoké ambície má i tentokrát.

Svitko *Dakar Čítajte viac V hlave mám deti, domov chcem prísť v jednom kuse. Svitko urobil pred Dakarom radikálnu zmenu

„V konkurencii viac ako dvadsiatich továrenských jazdcov, ktorí pravidelne jazdia v pretekoch svetového pohára, a ďalšej vyše stovky pretekárov budem považovať za úspech umiestenie do desiateho miesta,“ povedal o svojich cieľoch pred odletom do dejiska podujatia.

„Na štart idem s rešpektom, som dobre pripravený, príprava prebiehala podľa plánu, musím sa spoliehať na to, že motocykel enormnú záťaž vydrží,“ zaželal si.

Jazdiť bude na stroji KTM Rally Replica so štartovým číslom 142. Svitko si na slávnom podujatí užíva veľký rešpekt a pri jeho mene svieti aj titul „Legenda Dakaru“ pre jazdcov, ktorí sa na najnáročnejšej maratónskej rely sveta zúčastnili viac ako desaťkrát.

Varga pri svojom vlaňajšom premiérovom štarte v štvorkolkách obsadil výborné 4. miesto. "O konkrétnych cieľoch teraz nechcem hovoriť.

Pred rokom som mal za cieľ Dakar dokončiť, napokon z toho bolo štvrté miesto," povedal Varga, ktorému na jeho Yamahe pridelili štartové číslo 171.

Program úvodných etáp:
5. januára: prológ Al Ula – Al Ula, 158 km
6. januára: 1. etapa Al Ula – Al Henakiyah, 541 km
7. januára: 2. etapa Al Henakiyah – Al Duwadimi, 655 km
8. januára: 3. etapa: Al Duwadimi – Al Salamiya, 733 km

Najpopulárnejší športovci na instagrame Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Aj keď špičkoví športovci zarábajú milióny,...
debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar #Jaroslav Miškolci #Juraj Varga