Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mrazivý a nepoznaný detail o záchrane Michaela Schumachera: Osudové tri minúty

Tri minúty, 180 sekúnd. Za ten čas dokázal 7-násobný majster sveta Michael Schumacher prejsť dve kolá v pretekoch formuly 1. A za ten čas prišiel nenávratne o aktívny život.

30.12.2023 11:31
Michael Schumacher Foto:
Michael Schumacher v časoch najväčšej slávy vo Ferrari.
debata (1)

V piatok uplynulo presne 10 rokov od momentu, keď sa jeden fenomén motorizmu a jeden z najlepšie zarábajúcich športovcov na sveta fatálne zranil pri páde na lyžiach mimo zjazdovky.

54-ročný Schumacher odvtedy prežíva s poškodeným mozgom v luxusnej vile u Ženevského jazera po boku rodiny: manželky Corinny, syna Micka a dcéry Giny-Marie. Smútok a dlhoročné čakanie na zázrak nemuselo byť tak dlhé. Keby…

schumacher Čítajte viac Už to nie je Michael, ktorého sme poznali. Schumacher žije vo vlastnom svete, legendy mu odkazujú: Bojuj, šampión, stojí to za to!

„Mohol byť v nemocnici v Grenobli o tri minúty skôr,“ skonštatoval nemecký novinár Jens Gideon, ktorý na mieste nehody vo francúzskych Alpách pátral po detailoch a vyspovedal svedkov.

Záchranári podľa neho situáciu podcenili. Schumacher, ikona talianskej stajne Ferrari, totiž po páde hlavou na kameň zostal pri vedomí. Jeho stav sa prudko zhoršil až pri prevoze do nemocnice v Moutiers.

Potom ho musel vrtuľník zaintubovaného prepraviť na špecializované pracovisko. Lenže tam už aj pre lekárskych odborníkov bolo neskoro. „Pri mozgovom edéme je hlavné čo najrýchlejšie uvoľniť tlak,“ prikláňal sa k tejto možnosti Gary Hartstein, bývalý lekár vo formule 1.

677818570 Čítajte viac Schumacherova nehoda mala dopad aj na život jeho brata. Nič nie je ako predtým, priznal Ralf

Tradičná a ani experimentálna liečba však Schumacherovi nepomohla. Márne boli modlitby a tak sa blízky Schumachera obrátili aj na novodobé a netradičné metódy. „V rámci rehabilitácia šoféroval simulátor monopostu Mercedes AMB, ktorý má stimulovať mozog známymi zvukmi,“ odhalil Bild.

Celý desať rokov sa rodina aj najbližšie okolie motoristického fenoména detailne stará o to, aby neunikli žiadne informácie o zdravotnom stave Schumachera. A nič nenasvedčuje tomu, že by sa to mohlo v najbližšej budúcnosti zmeniť.

Kto mal Schumachera rád a kto ho zasa nemusel? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Michael Schumacher, sedemnásobný majster sveta...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Ferrari #Michael Schumacher