Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rekordná sezóna Verstappena vyjde Red Bull draho. Koľko zaplatí za superlicenciu a bonusy?

Po sezóne snov v podaní majstra sveta F1 Maxa Verstappena nadišiel čas platiť. A jeho zamestnávateľ, rakúsko-anglická stajňa Oracle Red Bull Racing, bude musieť siahnuť veľmi hlboko do vrecka.

21.12.2023 09:50
Max Verstappen Kelly Piquet Foto:
Majster sveta F1 Max Verstappen s priateľkou Kelly Piquetovou na nedávnom galavečeri Medzinárodnej automobilovej federácie v azerbajdžanskom Baku.
debata

Ak chcú piloti formuly 1 súťažiť vo svetovom šampionáte, musia získať od Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) superlicenciu. A rozhodne nejde o lacný špás.

„Našťastie za to nemusím platiť ja, tím to zaplatí,“ citoval motorsport.com Verstappena keď sa dozvedel, že Red Bull bude musieť FIA zaplatiť 1 219 900 eur, aby už trojnásobný majster sveta získal superlicenciu na rok 2024.

„Ak mám byť úprimný, myslím si, že tieto sumy sú trochu absurdné. No pravdepodobne nikto nečakal, že jedného dňa nazbiera pilot v šampionáte toľko bodov,“ uviedol Verstappen.

Willi Weber, Michael Schumacher Čítajte viac Nemám už žiadnu nádej, že ho znova uvidím. Manažér Schumachera prehovoril, prečo dodnes cíti vinu

Suverén okruhov formuly 1 vyhral v tomto roku neuveriteľných 19 z 22 veľkých cien a celkovo získal 575 bodov. Maximálne si mohol vybojovať 620 bodov a v percentuálnom vyjadrení si ich tak vybojoval až 92,75%.

A keďže FIA v pravidlách určila, že za každý získaný bod vo svetovom šampionáte musí byť vyplatených 2 100 eur a k tomu pevná cena superlicencie 10 400 eur, v prípade Verstappena to znamená 1 217 900 eur.

Jenson Button Čítajte viac Na okruhy po šiestich rokoch. Majster sveta formuly 1 sa vracia za súťažný volant

Tým sa to však pred stajňu Red Bull nekončí, pretože 285 získaných bodov Sergia Péreza ju vyjde na ďalších 608 900 eur. Štartovné pre sa pre tím so sídlom v anglickom Milton Keynes pre budúcu sezónu vyšplhá na približne 6,8 milióna eur.

Desiatky miliónov eur zaplatí Red Bull Verstappenovi aj na bonusoch za výnimočné výsledky v ročníku. 26-ročný Holanďan, ktorý je s 54 víťazstvami tretí v historickom rebríčku za Lewisom Hamiltonom (103) a Michaelom Schumacherom (91) údajne zinkasoval na odmenách 25 miliónov eur. Spolu zo základným platom si tak zarobil v najúspešnejšom roku kariére 70 miliónov.

Modelky, cyklistka i hudobníčka. Krásky jazdcov F1 Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Max Verstappen (Red Bull) - Kelly Piquetová....
debata chyba
Viac na túto tému: #formula 1 #Red Bull Racing #Max Verstappen