Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tajomstvo Vettelovho úspechu: Skvelé auto a výkony bez chýb

Súperi to už môžu pomaly zabaliť a ísť mu gratulovať k úspešnej obhajobe titulu. Veď suverenita Sebastiana Vettela v tohtoročnom šampionáte automobilov F1 je až do očí bijúca. Ešte stále len 23-ročný Nemec doteraz získal 118 bodov zo 125 možných a štyri víťazstvá a jedno druhé miesto v doterajších piatich podujatiach MS jasne dokumentujú, kto je pánom tejto sezóny.

24.05.2011 10:21
Sebastian Vettel Foto:
Sebastian Vettel.
debata

V čom teda tkvie tajomstvo Vettelovho úspechu?

V prvom rade je to skvelý monopost red bull z pera geniálneho konštruktéra Adriana Neweyho. Konkurenciu opäť ohúril niekoľkými technickými novinkami, problémy so spoľahlivosťou, ktorá tím vlani trápila, sú preč. Jediné ťažkosti rakúskemu tímu spôsobuje systém KERS, ale ani to však nemeckému mladíkovi nebráni, aby sa ostatní jazdci takmer neustále pozerali do výfuku jeho auta.

Druhým faktorom je samotný Vettel. Opäť preukazuje svoj obrovský talent a zatiaľ jazdí bezchybne. Navyše, po zisku lanského titulu z neho spadol akýsi psychický tlak, je uvoľnenejší i chladnokrvnejší a jazdenie si užíva. Napokon to predviedol aj počas nedeľňajšej Veľkej ceny Španielska, keď takmer 25 kôl odolával tlaku Lewisa Hamiltona. „Vždy som hovoril, že Sebastian je skvelý jazdec, ale dnes odjazdil najlepšie preteky svojho života,“ zložil mu kompliment trojnásobný majster sveta Niki Lauda. Práve Rakúšan už po úvodnom podujatí sezóny v austrálskom Melbourne, ktoré Vettel vyhral až nehorázne suverénnym spôsobom, pre nemeckú televíziu RTL poznamenal, že nemecký mladík je na ceste za majstrovským titulom.

Neskôr pre rakúsku televíziu ORF dodal: „Je najväčší favorit na zisk titulu. O tom niet pochýb. Sezóna je však ešte dlhá a teraz potrebuje jazdiť s rozumom. V pretekoch, ktoré nepotrebuje nutne vyhrať, sa nemusí hnať za víťazstvom. Ak ostane spolu s Red Bullom na súčasnej vlne, tak som si istý, že bude majstrom sveta.“

Lepší štart do sezóny zaznamenal v tomto miléniu len Michael Schumacher. Legendárny Nemec v roku 2004 vyhral všetkých päť úvodných pretekov a suverénnym spôsobom si došiel pre zatiaľ posledný siedmy majstrovský titul.

Veľmi podobnú suverenitu zažil najprestížnejší automobilový seriál planéty aj pred dvoma rokmi. Všetci vtedy s údivom žasli nad výkonmi tímu Brawn a najmä Jensona Buttona. Brit z prvých piatich podujatí takisto štyrikrát vyhral, raz skončil tretí a už po polovici sezóny bolo jasné, že mu titul neunikne. A nič na tom nezmenil ani fakt, že ho definitívne potvrdil až v predposledných pretekoch sezóny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba