Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alonso sa nebojí. Zvládnem to, odkazuje

Päťdesiatpäť kôl, ktoré rozhodnú o všetkom. Unikátny a supermoderný okruh Yas Marina v Abú Zabí bude dejiskom najdramatickejšieho vyvrcholenia sezóny MS automobilov F1 v dejinách.

13.11.2010 06:04
Singapur Alonso šampanské Foto: ,
Fernando Alonso.
debata

Nedeľňajšie devätnáste podujatie roka (štart o 14.00) rozhodne, či nablýskaný svet rýchlych kolies spozná opäť nového majstra sveta (Mark Webber alebo Sebastian Vettel), alebo či sa 29-ročný Fernando Alonso stane najmladším jazdcom histórie, ktorý získa už tretí titul. Prípadne, či Lewis Hamilton zabojuje o svoju už i tak mizivú šancu a šokuje motoristický svet.

Najlepšiu východiskovú pozíciu má Alonso. Líder MS má pred druhým Webberom k dobru osem, pred tretím Vettelom 15 a pred štvrtým Hamiltonom až 24 bodov. Ak skončí najhoršie druhý, získa titul. Bez ohľadu na výsledky konkurentov. „Našou jedinou snahou je víťazstvo, prípadne druhé miesto. To nám matematicky stačí na celkové prvenstvo. Je to cieľ, ktorý môžeme dosiahnuť,“ uviedol jazdec Ferrari na stránke fia.com.

„Red bully sú favoritmi, najmä v kvalifikácii, ale nám by sa mohlo dariť v nedeľu. Vďaka svojim dobrým štartom by mohli na Webbera s Vettelom tlačiť aj oba mclareny. Myslím si teda, že pre Red Bull bude nakoniec veľmi ťažké udržať si prvé a druhé miesto v pretekoch,“ doplnil Španiel, ktorý si vo štvrtok vyvetral hlavu na najrýchlejšej horskej dráhe sveta v zábavnom parku Ferrari World v areáli okruhu.

Najväčším súperom Alonsa budú Webber s Vettelom. Jazdci tímu Red Bull sú vďaka skvelému monopostu tento rok najrýchlejšími v štartovom poli a trať zajtrajších pretekov by im mala vyhovovať. Vettel tu vyhral vlani práve pred svojím tímovým kolegom. „Bol by som sklamaný, ak by som titul nezískal, ale ročník mi aj tak priniesol veľa pozitív,“ povedal Webber, o ktorom sa tvrdí, že jeho súčasná šanca stať sa majstrom sveta je pre neho zrejme prvou a zároveň poslednou. Tieto tvrdenia však razantne odmieta. „Chcem to v nedeľu dotiahnuť do úspešného konca, ale ak sa to nepodarí, zaútočím na budúci rok,“ vyhlásil Webber. Môže sa stať prvým austrálskym majstrom sveta po tridsiatich rokoch.

Celkovo tretí Vettel tiež verí vo víťazstvo, ktoré by mu mohlo za istých okolností stačiť na titul. Najmä po minulotýždňovom triumfe v Brazílii je nabitý energiou a pripravený bojovať o svoju šancu. Sám však naznačil, že ak sa situácia bude vyvíjať v jeho neprospech, je ochotný pomôcť svojmu tímovému kolegovi. A to aj napriek tomu, že vedenie rakúskej stajne viackrát deklarovalo, že svojim pilotom nebude nič prikazovať. Ale ak bude mladý Nemec chcieť, môže spraviť, čo uzná za vhodné. „Chodil som predsa do školy, je to jasné a viem si to spočítať,“ poznamenal Vettel, ktorý si od podujatia v Interlagose nevymenil „víťazné“ spodky: „Ešte jedny preteky hádam vydržia,“ zasmial sa.

Vettela neodpisuje ani trojnásobný šampión Rakúšan Niki Lauda, ale najväčšie šance dáva dvojici Alonso – Webber. „Môže sa však stať hocičo,“ zdôraznil v rozhovore pre server motorsport-total.com. Je presvedčený, že Vettel dá príležitosť svojmu kolegovi Webberovi vo chvíli, keď bude síce prvý, ale už nebude mať nádej a Alonso bude tretí. ,,V tom prípade by bol Sebastian najväčším v histórii. Bolo by to džentlmenské a pekné gesto pre tím, ktorý bol vždy férový a svojich pilotov neviazal tímovou réžiou," doplnil.

Anketa: Kto sa stane majstrom sveta?

Martin Trenkler (slovenský fotograf F1): „Mám pocit, že Alonso. Verím však, že titul nakoniec získa Webber. Austrálčan má totiž jednu z posledných šancí stať sa majstrom sveta a predpokladám, že ju naplno využije. Každý z adeptov má všetky alternatívy dokonale zrátané. Čo sa týka Vettela, je možné, že ak svoju šancu na titul stratí a Webber ju bude stále mať, v závere mu pomôže. Hoci garantovať to asi nemôže nik. Nechám sa však prekvapiť, určite nás v Abú Zabí čakajú mimoriadne dramatické preteky.“

Štefan Rosina (jazdec Porsche Supercupu): „Myslím si, že Alonso – nebude musieť vyhrať, stačí mu aj druhé miesto. Rýchlostne bude na tom veľmi dobre, monopostom tímu Red Bull bude stačiť. Môže mu nahrávať aj vzájomný súboj Vettela s Webberom, najmä po výrokoch majiteľa stajne Dietricha Mateschitza, ktorý nechal obom jazdcom voľné ruky a vyhlásil, že k takému niečomu, čo urobilo Ferrari na Hockenheimringu (vedúci Massa na príkaz tímu pustil pred seba Alonsa), sa nezníži. Osobne by som však doprial titul Vettelovi.“

Pavel Turek (český expert F1): „Podľa vývoja tohtoročnej sezóny, ktorá pripomínala dokonalú hojdačku, je to ako veštenie z gule. V prospech vedúceho Alonsa hovorí 8– a 15-bodový náskok, čo je pred rozhodujúcimi pretekmi asi jeho najväčšia devíza. Predpokladám však, že v Abú Zabí bude dominovať, tak ako pred týždňom v Brazílii, Red Bull. Má najrýchlejšie auto a práve niekto z jeho jazdcov sa podľa mňa stane novým majstrom sveta. Už pred sezónou som tipoval za šampióna Webbera, tak uvidím, či to nakoniec vyjde.“

debata chyba