Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak Vettel stratí šancu na titul, pomôže Webberovi

Finále, aké tu ešte nebolo. Svetový šampionát automobilov formuly 1 sa v doterajšej 60-ročnej histórii rozhodoval v posledných pretekoch sezóny 25-krát, ale ešte ani raz sa nestalo, aby boli v hre o titul ešte štyria jazdci. Až teraz. Nedeľňajšia Veľká cena Abú Zabí (štart o 14.00) definitívne odpovie na otázku, kto z kvarteta Alonso, Webber, Vettel a Hamilton zasadne na uvoľnený trón.

12.11.2010 06:03
Vettel Alonso Foto: ,
Sebastian Vettel (vľavo) s Fernandom Alonsom.
debata

Pravda, v prípade Lewisa Hamiltona, ktorý na vedúceho Fernanda Alonsa stráca 24 bodov, je zisk tohtoročného titulu len v rovine čírej teórie. Predchádzajúce ročníky však ukázali, že aj pretekár s najmenšími šancami sa môže stať majstrom sveta.

Spomínate si na Veľkú cenu Brazílie v roku 2007? O titul vtedy bojovali Alonso, Hamilton (obaja McLaren) a Kimi Räikkönen (Ferrari). Šampionát pred záverečným podujatím sezóny viedol Hamilton, o štyri body pred Alonsom a o sedem bodov pred Räikkönenom. Majstrom sveta sa nakoniec, aj za výdatnej pomoci tímového kolegu Felipeho Massu, ktorý ho pustil na potrebnú vedúcu priečku, stal Fín s jednobodovým náskokom pred oboma jazdcami McLarenu.

„Stať sa môže hocičo, stačí ak niekto havaruje alebo ho zradí technika a razom bude všetko inak. Všetko sa skončí až za cieľovou páskou,“ povedal pre Pravdu slovenský fotograf F1 Martin Trenkler, ktorý verí, že po nedeľňajších pretekoch bude titul oslavovať Austrálčan Mark Webber. „Mám však pocit, že šampiónom bude nakoniec Fernando Alonso.“

Práve jazdec Ferrari by mohol vyťažiť z interného duelu tímu Red Bull, ktorého obaja jazdci Webber i Sebastian Vettel majú šancu na celkové prvenstvo. Najmä po vyhláseniach majiteľa stajne, rakúskeho výrobcu energetických nápojov Dietricha Mateschitza, ktorý sľúbil svojim jazdcom v boji o titul absolútnu slobodu. „Všetci kandidáti na titul majú určite veľmi dobre zrátané, aké umiestnenie kto potrebuje. A čo sa týka Vettela? Ak sám stratí šancu na titul a v hre bude len Webber a Alonso, je možné, že svojmu tímovému kolegovi pomôže. Nepriamo to naznačil počas jednej odpovede po minulotýždňových pretekoch v Brazílii. Ale istý si tým nemôžeme byť. Je mladý, dravý a pokojne sa môže zopakovať rok 1999,“ naznačil Trenkler.

Vtedy o titul bojovali Irvine s Häkkinenom a Michael Schumacher, ktorý sa v závere sezóny vrátil do kokpitu Ferrari po zlomenine nohy, mal Írovi pomôcť k majstrovskej korune. „Lenže skôr pomohol Fínovi. Schumi možno nechcel, aby sa Irvine stal prvým majstrom sveta vo Ferrari od roku 1979. A podobná situácia sa môže zopakovať aj teraz. Vettel možno tiež nebude chcieť, aby bol Webber tým, kto pre Red Bull vybojuje historicky prvé prvenstvo medzi jazdcami… Uvidíme.“

Vzájomný súboj Vettela s Webberom je najhorúcejšou témou pred vyvrcholením sezóny. Vedenie Red Bullu sa zatiaľ striktne zdráha využiť zakázanú tímovú réžiu, tak ako to urobilo Ferrari počas júlovej Veľkej ceny Nemecka. Vedúci Massa vtedy na príkaz z boxov pustil pred seba Alonsa, ktorý na Hockenheimringu vyhral. Talianska stajňa za porušenie pravidiel dostala len smiešnu pokutu 100-tisíc dolárov. „Druhé miesto získané fér spôsobom je pre mňa cennejšie ako prvé, za ktorým sú špekulácie,“ uviedol rakúsky miliardár pre nemecký denník Frakfurter Allgemeine Zeitung.

Nie je však vylúčené, že bohatý tím Red Bull má už pripravenú obálku s peniazmi pre prípad, ak by musel tímovú stratégiu predsa len použiť. Nepriamo to naznačil Helmut Marko, pravá ruka Mateschitza a mnohými považovaný za skutočného šéfa stajne. „Obaja jazdci presne vedia, ako sa majú v takejto situácii v záujme tímu zachovať,“ odpovedal na otázku, ako sa bude správať tím, keď bude v závere pretekov v Abú Zabí na čele poradie Vettel, Webber, Alonso, ktoré by znamenalo titul pre Alonsa.

Majstrom sveta bude…

Alonso. Ak skončí najhoršie druhý, pričom výsledky súperov ho nemusia zaujímať.

Webber. Ak vyhrá a Alonso skončí najlepšie tretí.

Vettel. Ak vyhrá, Webber skončí maximálne tretí a Alonso bude horší než piaty.

Hamilton. Ak zvíťazí, Alonso nebude bodovať, Webber bude najlepšie šiesty a Vettel tretí.

Pri súčasnom bodovacom systéme (25–18–15–12–10–8–6–4–2–1) však existuje oveľa viac možností, najmä v prípade Alonsa a Webbera.

Kandidáti na zisk titulu:

Fernando Alonso (246 bodov): Má najlepšiu východiskovú pozíciu a je najsilnejší bojovník v štartovom poli. Získal už dva tituly, ktoré prinášajú aj potrebnú suverenitu. Má absolútnu podporu tímu a môže sa spoliehať na pomoc tímového kolegu Felipeho Massu, ktorý môže zobrať najväčším konkurentom dôležité body.

Mark Webber (238 bodov): V tejto sezóne príjemne prekvapil a má zrejme jedinú šancu v kariére, kedy sa stať majstrom sveta. Podľa viacerých odborníkov by si tohtoročný titul zaslúžil. Stal sa však obeťou svojho tímového kolegu, hoci aj sám spravil chyby. Napokon môže o titul prísť pre nesprávnu tímovú stratégiu.

Sebastian Vettel (231 bodov): Najrýchlejší muž v štartovom poli, ktorý v tomto roku odviedol perfektnú prácu. Viackrát ho zradila technika a stratil dôležité body. Vzhľadom na jeho nízky vek (23 rokov) je ešte vždy vo fáze učenia. V tíme Red Bull je neoficiálnou jednotkou, ale je možné, že ak stratí šancu, pomôže Webberovi.

Lewis Hamilton (222 bodov): Má len minimálnu šancu. Ak chce pomýšľať na titul, potrebuje zázrak. Pri 24-bodovej strate na vedúceho Alonsa je to však nereálne. S tímovým kolegom Jensonom Buttonom sa skôr sústredí na to, aby udržali McLaren na 2. mieste v Pohári konštruktérov pred Ferrari.

debata chyba