Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alonso môže mať titul. Brazília ešte nerozhodne, tvrdia odborníci

Fernando Alonso sa môže už v nedeľu stať novým majstrom sveta F1. Jazdcovi tímu Ferrari stačí, ak na Veľkej cene Brazílie (štart o 17.00) získa o 14 bodov viac ako jeho najbližší prenasledovateľ Mark Webber. Austrálčan, ktorý je najväčším súperom Španiela, má na neho dve podujatia pred koncom šampionátu 11-bodové manko. V hre o tohtoročný titul sú však ešte aj dvaja jazdci - tretí Hamiltom zaostáva o 21, štvrtý Vettel dokonca o 25 bodov, čo je jedno víťazstvo.

06.11.2010 11:11
Fernando Alonso Foto:
Bude mať Fernando Alonso dôvod na úsmev aj po VC Brazílie?
debata

Väčšina odborníkov sa však zhoduje, že o novom šampiónovi sa v nedeľu nerozhodne a všetko vyrieši až záverečné podujatie sezóny – Veľká cena Abú Zabí, ktorá sa ide na budúcu nedeľu. Alonso má obavy najmä z tímu Red Bull, za ktorý jazdia Webber a Vettel.

Okruh v Brazílii. Foto: fia.com
Brazília okruh Okruh v Brazílii.

„Je favoritom na všetkých okruhoch,“ povedal Alonso pre autosport.com. „Tohtoročnému šampionátu dominuje. Vo všetkých kvalifikáciách bol veľmi silný, takmer vždy stál v prvom rade,“ zdôraznil silu súpera, ktorý by mal byť podľa prognóz favoritom v oboch zostávajúcich pretekoch. „Bude to veľmi ťažký súper a veľmi silný bude aj McLaren.“

Kedy získa Alonso v Brazílii titul

- Ak vyhrá a Webber skončí maximálne piaty
- Ak skončí druhý, Webber bude maximálne ôsmy, Hamilton maximálne štvrtý a Vettel nezvíťazí
- Ak skončí tretí, Webber nebude bodovať, Hamilton bude maximálne piaty a Vettel nepríde do cieľa pred ním


Dvojnásobný majster sveta (2005, 2006) sa na čelo šampionátu dostal pred dvoma týždňami v Kórejskej republike vďaka vypadnutiu oboch red bullov a priznal, že šťastie alebo smola budú hrať významnú úlohu. „Keď máte zlý víkend, môžete veľmi ľahko skončiť na piatom alebo šiestom mieste. Sú tu štyri alebo päť áut, ktoré budú bojovať na čele. Ide nám o to, aby sme odviedli maximum. Potom sa uvidí.“

Kým Alonso môže rátať s pomocou tímového kolegu Felipeho Massu, obaja jazdci Red Bullu budú bojovať aj proti sebe. „Je nemožné predvídať, čo sa bude diať,“ uviedol na stránke tímu šéf Red Bullu Christian Horner, ktorý stále odmieta staviť na jedného zo svojich pretekárov. „Najlepšiu vec, ktorú môžeme urobiť, je sústrediť sa na čo najlepšie výkony oboch jazdcov a uvidíme, čo z toho matematicky vyjde,“ vyhlásil.

Poradie MS

Jazdci: 1. Alonso (Šp./Ferrari) 231 b., 2. Webber (Austr./Red Bull) 220, 3. Hamilton (V. Brit./McLaren) 210, 4. Vettel (Nem./Red Bull) 206, 5. Button (V. Brit./McLaren) 189.

Pohár konštruktérov: 1. Red Bull 426, 2. McLaren 399, 3. Ferrari 374, 4. Mercedes 188, 5. Renault 143.

debata chyba