Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diktátor z formuly chce pracovať, kým nezomrie

Iní by si s jeho miliónmi pokojne užívali jeseň života, on však srší energiou, nápadmi a šokujúcimi výrokmi. "Hitler bol politikom, ktorý vedel veci dotiahnuť do konca. Saddám Husajn urobil z Iraku stabilnú krajinu," uviedol Bernie Ecclestone v jednom z rozhovorov pre britský denník Guardian. Najmocnejší muž formuly 1 oslavuje osemdesiat rokov.

28.10.2010 09:39
Bernie Ecclestone Foto:
Bernie Ecclestone.
debata

Ako jazdec sa dva razy pokúšal dostať do pretekov F1, ale ani raz neprešiel kvalifikačným sitom. Ako manažér sa dočkal troch titulov majstra sveta, ale tiež sa mu traja piloti zabili priamo počas veľkej ceny. Už tri desaťročia jedným z najdôležitejších mužov histórie F1. Ak nie najdôležitejším.

Ecclestone urobil ako promotér seriálu z kedysi amatérsky vyzerajúceho šampionátu výkladnú skriňu automobilového športu. Práve on vytvoril z formuly 1 stroj na peniaze. „Stačilo len prísť, všetko si spočítať a urobiť v tom poriadok,“ tvrdí. Tieto slová ho presne vystihujú.

Obchodník a boháč

Boháč, ktorého majetok sa odhaduje na viac ako 3 miliardy eur, je neúprosným zástancom diktatúry. „Dobrý diktátor je pre krajinu vždy lepší ako demokrat. Demokracia nie je cesta, ako čokoľvek riadiť. Ak by som sa nesprával ako diktátor, formula 1 by nebola tam, kde je dnes,“ uviedol v rozhovore pre britský denník Guardian. „Len škoda, že tímy vo formule v súčasnosti žiadajú viac demokracie,“ poznamenal.

Zrejme i preto ešte neprešiel jeho návrh, aby sa šampiónom stal pretekár, ktorý počas sezóny dosiahne najviac víťazstiev. Zatiaľ. Ecclestone totiž nie je ten, ktorý by na rokovaniach prehrával. Práve naopak. „Bernie je geniálny obchodník. Hocikto opustí miestnosť, aby dal druhej strane možnosť premyslieť si ďalšie kroky. On nie. Vždy donútil oponentov, aby odišli oni. Potom sa prehrabal v odpadkovom koši, prečítal si ich poznámky a dorazil ich,“ prezradil o ňom bývalý prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Max Mosley, ktorého Ecclestone označil za ideálneho britského premiéra.

Ecclestone je naozaj tvrdý biznismen a šéf. Hovorí o tom aj historka z roku 1994, keď sa rozhodol znova zaviesť tankovanie paliva počas zastávok v boxoch. Tímy to vtedy odmietali, tankovacie zariadenia by ich vyšli draho. „Bernie teda povedal: o. k. ja vám ich teda dodám. Splnil to. Akurát sme so zariadením dostali aj faktúru,“ zaspomínal si na stránke autosport.com Jackie Oliver, vtedajší šéf tímu Arrows. „Zavolali sme mu teda a pripomenuli, k čomu sa zaviazal. On však oponoval: Povedal som vám, že ich dodám. Nie že ich zaplatím.“

Bernie Ecclestone. Foto: SITA
Bernie Ecclestone Bernie Ecclestone.

Okrem neohrozeného diktátora má však aj povesť držgroša. Niet sa čomu diviť. Vyrastal v chudobnej rybárskej rodine. Keď mal šestnásť, začal pracovať v chemickom laboratóriu, ale dlho tam nevydržal. Prišiel na to, že sa dá veľmi dobre kšeftovať s náhradnými dielmi na motorky a autá. Tým sa rozbehla jeho kariéra.

Neskôr si založil vlastný tím, bol majiteľom stajne Brabham, za ktorú jazdili Lauda i Prost a predovšetkým v roku 1981 stál na čele dohody, podľa ktorej si tímy, FIA a on začali rozdeľovať zisky z televíznych práv. Šéfoval totiž spoločnosti, ktorá tieto práva vlastnila. Práva, ktoré priniesli miliardy.

On sám však tvrdí, že peniaze nie sú jeho prioritou. „Väčšina ľudí mi to nechce veriť. Tvrdím ale, že materiálne veci sú pominuteľné. Prečo tu teda sedím a riešim stovky problémov? Lebo ma to baví. Chcem pracovať a to pracovať dobre. Ak sa niečo také človeku darí, tak si prirodzene aj dobre zarobí.“
V jednom rozhovore pre magazín Spiegel však priznal, že nenávidí márnotratnosť. „Keď odchádzam z miestnosti, vždy zhasnem. Keď niečo kupujem, pozerám sa na zľavy,“ vyznal sa. Svojím dcéram napríklad kontroloval výpisy telefónov, aby zistil, koľko prevolali. Dôsledný prehľad mal aj o ich kreditkách. „Ide aj o smiešne sumy. On sa však zamračí a povie: Ďalšia manikúra…,“ opisovala 26-ročná dcéra Tamara, ktorá je komentátorkou F1 pre jednu taliansku televíziu.

Skrotila ho modelka

Neohrozeného vládcu predsa len niekto skrotil. Jeho – dnes už bývalá – manželka Slavica. Zoznámili sa v roku 1982 počas Veľkej ceny Talianska, kde pracovala ako modelka od Armaniho. Bola o 29 rokov mladšia, o dve hlavy vyššia a nevedela ani slovo po anglicky. Aj napriek tomu ju Ecclestone začal baliť. A nevzdal sa, ani keď od nej dostal falošné telefónne číslo.

Našiel ju v Miláne, ponúkol jej ubytovanie v Las Vegas, zaplatil intenzívny kurz angličtiny a o tri roky neskôr sa zobrali. Majú spolu dve dcéry – Petru a Tamaru, po ktorých nazvali tryskáč a obrovskú jachtu. A hoci ich manželstvo prežilo Ecclestonove romániky s Naomi Campbellovou či Heidi Klummovou, vlani v marci ich rozviedli. Dôvod? „Bernie je neskutočný workoholik, bola som neustále doma sama,“ povedala rodáčky z Rijeky. Za rozvod dostala miliardu eur.

Bernie Ecclestone a jeho exmanželka Slavica. Foto: www.claudiocaprara.it
Bernie Ecclestone, Slavica Bernie Ecclestone a jeho exmanželka Slavica.

Od konca minulého roka sa po boku Mr. E., ako Ecclestona prezývajú, objavuje 34-ročná brazílska kráska Fabiana Flosiová. „Mám obrovské šťastie, že som ju stretol. Škoda len, že sa to nestalo o päť rokov skôr,“ komentoval Bernie.

Práve mladá krv mu dodáva potrebnú silu a energiu. Neustále rozhoduje o všetkom, neustále prichádza s revolučnými nápadmi. Neodpočíva. „Neviem, prečo by som sa mal váľať doma na gauči. Mojím koníčkom sú obchody. V tom som najlepší a to rád robím.“

Olympiáda je nezmysel

Aj preto sa zatiaľ nechystá do dôchodku. Akýmkoľvek pokusom o zosadenie z trónu odoláva s veľkou ľahkosťou. „Ak by som prestal pracovať, už by som nemohol riešiť problémy. A keby som to nemohol robiť, bol by to pre mňa začiatok konca. Preto pracujem. A pracujem rád,“ konštatuje šéf F1.

Keď dostane otázku, kedy sa chystá skončiť, len povie: „Deň, keď neprídem do práce, bude dňom mojej smrti,“ tvrdí a s úsmevom dodáva: „Možno skončím v deväťdesiatke.“ Pri bilancovaní svojej kariéry často zdôrazňuje, že jeho receptom na úspech bolo, že mal iba šťastie. Dostal správne príležitosti a tie jednoducho využil. „Vždy som si však pritom vážil výzvy a súperov. Ak totiž chcete niekoho zdolať, musí existovať v prvom rade súper. Dnes už ľudia zabúdajú, že je treba i dávať a chcú iba brať a brať.“

Ecclestone často podporuje charitu, hoci sám sa tým verejne neprezentuje. Keď ochorela jeho sekretárka, poskytol jej najlepšiu zdravotnú starostlivosť, angažoval sa v prospech obetí balkánskej vojny a bez jeho podpory by už zaniklo viacero tímov F1. Aj preto má vo svojej kancelárii hasičskú prilbu. „Daroval mi ju niekto, kto vie, že značke F1 pomáham a nechcem jej ublížiť. Ľudia vonku si totiž myslia presný opak. Ja som v tomto biznise požiarnikom. Hasím problémy.“

Šéf F1 Bernie Ecclestone (vľavo) a trojnásobný... Foto: SITA
Bernie Ecclestone, Jackie Stewart Šéf F1 Bernie Ecclestone (vľavo) a trojnásobný majster sveta Jackie Stewart.

Fanúšikom sa v posledných rokoch nepáči, že šampionát F1 ťahá do nových lokalít, na trate, ktoré sú si navzájom podobné a v porovnaní s klasickými okruhmi nudné a šedivé. „Snažíme sa vytvárať okruhy, ktoré sú superbezpečné,“ povedal.

Logickým dôsledkom rozšírenia kalendára bude vyškrtnutie niektorých destinácii. V ohrození je dokonca aj najobľúbenejší okruh v belgickom Spa, čo Ecclestone ani netají. „Ak by ho nepodporila vláda, už by pravdepodobne bolo preč, lebo by si to nemohli dovoliť,“ vysvetľuje a dodáva, že rovnaké je to aj s Veľkou cenou Veľkej Británie.

„Najhoršou vecou je, že vláda vyhodila z okna peniaze za olympiádu, ktorá sa začne a skončí, a za niekoľko týždňov o nej nikto nebude vedieť. Zatiaľ mohla pokojne podporovať Silverstone a zaistiť, že tam formula 1 bude navždy. Jediná dobrá vec na olympiáde je úvodný a záverečný ceremoniál – robia skutočne milú zábavnú šou. Inak je to absolútny nezmysel.“

Bernie Ecclestone (80)

Narodil sa 28. októbra 1930 v anglickom Ipswichi. Založil Asociáciu konštruktérov vo formule 1 a jej prostredníctvom sa dostal k riadeniu šampionátu, stal sa majiteľom marketingových práv. Z F1 urobil to, čím je dnes. Jeho majetok sa odhaduje sa 3 milardy eur, je aj spoluvlastníkom futbalového klubu Queens Park Rangers.

debata chyba