Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľ sa vracia. Bude potravou pre mladých levov?

Formule 1 akoby už chýbal správny náboj. Najbližší víkend sa to však zmení. Kto sa o to postará? Jediný muž - Michael Schumacher. Návrat sedemnásobného majstra sveta do kolotoča F1 je udalosťou desaťročia. Nik nebude pod takým drobnohľadom, ako 41-ročný Nemec.

08.03.2010 08:26
Michael Schumacher Foto:
Michael Schumacher.
debata

„Jeho návrat je dobrý pre všetkých. Veľmi dobrý,“ uviedol pre autosport.com promotér šampionátu F1 Bernie Ecclestone krátko po tom, keď Schumacher v závere minulého roka podpísal trojročný kontrakt s tímom Mercedes. „Pre médiá, fanúšikov i sponzorov. V miliónoch eur sa to však nedá vyjadriť, nie je možné to porátať,“ dodal 79-ročný Brit.

Čo ho viedlo k návratu po viac ako trojročnej prestávke? Zrejme to, že jeho túžba opäť súťažiť bola taká silná, že ju jednoducho nedokázal skrotiť. Hoci holdoval jazde na motorke, skokom s padákom, lezeniu po skalách či iným adrenalínovým športom, niečo mu chýbalo. Chýbal mu život pretekára formuly 1. „Videl, ako sa Button stal v roku 2009 majstrom sveta a Barrichello skončil tretí,“ myslí si bývalý pretekár Martin Brundle. ,,A tak si povedal: To predsa dokážem aj ja."

Prvú možnosť na návrat mu minulý rok v auguste zmarili bolesti krku, ktorý si zranil pri páde z motorky. Ale iskra v ňom už tlela a myšlienka na druhú kariéru mu vzplanula v hlave ako nezmeniteľná vec.

Infografika k F1. Foto: INFOGRAFIKA PRAVDA
Infografika k F1 Infografika k F1.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší

Potom zaúradovala vyššia moc. Jenson Button tak dlho vyjednával o svojom plate, že šéfovi tímu Rossovi Brawnovi došla trpezlivosť. Brawn však mal už dávno predtým v hlave plán angažovať Schumachera. Po prieskumnom rozhovore pri pive a cigare počas záverečných pretekov lanského roka v Abú Zabí prišla skutočná ponuka. A Schumacher s odpoveďou dlho neotáľal: „Porozprávajme sa o tom vážne.“

Veci nabrali rýchly spád. Schumacher sa s Brawnom, ktorý stál pri jeho všetkými siedmich tituloch, dohodol na zmluve, čím si však pobúril fanúšikov Ferrari. Veď za tím z Maranella jazdil jedenásť sezón a posledné tri roky mu robil poradcu. „Ferrari je kus môjho srdca, kus môjho života,“ snažil sa sfúknuť víťaz 91 veľkých cien horiaci knôt na sude s pušným prachom.

Keď sa koncom januára zúčastnil na prezentácii monopostu Mercedes, postavil sa vedľa tímového kolegu, o 16 rokov mladšieho Nica Rosberga. „Nejde o to, kto je mladý čí starý. Ide o to, kto je najrýchejší,“ snažil sa odbiť dotieravé otázky o svojom veku. Aj David Coulthard, ktorý ako 37-ročný ukončil v roku 2008 kariéru v F1, vidí v súboji generácií čaro tejto sezóny: "Oproti deťom počítačovej generácie pôsobí Michael ako exot.

Jeho senzačný návrat však nie je normálny. Nielen preto, že ide o najúspešnejšieho pretekára všetkých čias. A nielen preto, lebo jeho prestávka trvala 1239 dní a sedemnásobný šampión zostarol. Ale aj preto, lebo sa vracia so znovuzrodeným mýtom tímu Mercedes. A tiež preto, že mladí levi Alonso, Hamilton a Vettel by ho najradšej poslali navždy späť do dôchodku.

Kto hovorí, že Schumacher je taký istý súper, ako ktokoľvek iný, ten sa veľmi mýli. „Bol to môj sen bojovať proti nemu a teraz sa mi splní,“ priznal Lewis Hamilton pre stránku tímu McLaren. A nemecký mladík Sebastian Vettel dodáva: „Ak hrdina z minulosti zotrie tých, ktorí nedávno jazdili na čelných pozíciách, tak to už pre nás nebude žiadna zábava.“

debata chyba