Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najmladší kráľ F1 má tvár anjela a túžbu zdolať Everest

Pôsobí ako nekontrovateľná raketa. V šampionáte automobilov F1 jazdí len tri a pol roka a už mu patria takmer všetky rekordy s prívlastkom najmladší. Ak bude nový majster sveta Sebastian Vettel pokračovať takýmto tempom, prekoná aj legendárneho krajana Michaela Schumachera.

16.11.2010 10:39
Sebastian Vettel Foto:
Sebastian Vettel.
debata

Svoj veľký vzor z mladosti, podľa ktorého v roku 2007, keď vstúpil do kráľovskej motoristickej súťaže, dostal najmä od nemeckých novinárov prezývku Baby Schumi. Keď ju počuje, zamračí sa: „Bol by som radšej, keby ľudia niekomu hovorili Nový Vettel,“ vraví Nemec.

Rodák z hesenského Heppenheimu (narodil sa 3. júla 1987) rozbiehal kariéru na motokárach, v ktorých sa stal v roku 2001 juniorským majstrom Európy. Na prvé testovanie monopostu F1 sa musel vypýtať zo školy. V roku 2006 ho pred Veľkou cenou Turecka povolal tím BMW-Sauber, aby jazdil v piatkových voľných tréningoch. Vettel bol taký natešený, že po niekoľkých sekundách si vykoledoval pokutu 1000 dolárov za prekročenie rýchlosti v boxovej uličke. O necelý rok už odjazdil svoje prvé preteky F1. V americkom Indianapolise zaskočil za Poliaka Kubicu a zaskvel sa ôsmym miestom, ktoré znamenalo zisk prvého majstrovského bodu. „Neteší ma, akým spôsobom som sa dostal do F1. Teda vo chvíli, keď je kolega zranený,“ zaspomínal si v jednom z rozhovorov.

Zlom nastal o necelé dva mesiace neskôr. V tíme Toro Rosso nahradil vyhodeného Američana Speeda a začal pravidelne štartovať vo veľkých cenách. Blysol sa štvrtým miestom na japonskom okruhu Fudži a v septembri 2008 šokoval motoristický svet nečakaným triumfom v upršanej Monze. Na konci roka podpísal zmluvu s tímom Red Bull, v ktorom nahradil Brita Coultharda. Začala sa nová kapitola jeho kariéry.

Vlani dostal do rúk skvelé auto z pera geniálneho konštruktéra Adriana Neweyho a nebyť suverénneho postavenia tímu Brawn v prvej polovici seriálu, mohol sa pokojne stať majstrom sveta. Štyri víťazstvá a konečné druhé miesto však boli dôkazom, že aj napriek mladému veku je veľmi rýchly, nesmierne talentovaný a už aj vyzretý. Na zisk titulu potreboval len o jednu výhru viac. Nevyhol sa však chybám a niekoľkokrát ho zradila aj technika, ale rovnako na tom boli aj jeho najväčší konkurenti. Tri víťazstvá v posledných štyroch pretekoch boli rozhodujúce.

„Vettel je pre formulu 1 darom z nebies,“ povedal o ňom nedávno promotér šampionátu Bernie Ecclestone. Vie, o čom hovorí. Nemecký mladík vniesol do rakúskej stajne Red Bull dobrú náladu a svojim neprehliadnuteľným úsmevom pozitívne nakazil celý tím. Svojim autám dáva rôzne mená ako Nadržaná Mandy či Katina hlúpa sestra. „Mám pravidlá. Musí to byť ženské meno, krásne meno a tak trochu potvora. Rovnako ako monopost F1. Nie je to predsa auto k nedeľňajšej vychádzke na piknik,“ vysvetlil so smiechom.

Má tvár anjela, rád pozerá filmy, z ktorých dokáže byť namäkko. Najčastejšie si však púšťa partiu Monthy Python či komika Jima Carreyho. Rád by niekedy zdolal najvyššiu horu sveta Mt. Everest. „Keď sa vyškriabete na vrchol, máte pocit slobody. A tiež pocit, že ste dosiahli niečo výnimočné,“ poznamenal.

Výnimočnú vec už predvčerom dosiahol. Stal sa najmladším majstrom sveta v dejinách F1. Vďaka nemu má Nemecko druhého majstra sveta a dôstojného nasledovníka Michaela Schumachera. Vettelova éra vo formule 1 sa môže naplno rozbehnúť…

Sebastian Vettel je najmladším jazdcom v histórii F1, ktorý…

  • získal majstrovský titul (Abú Zabí 2010)
  • vyhral veľkú cenu (Monza 2008)
  • skončil na stupni víťazov (Monza 2008)
  • vyhral kvalifikáciu (Monza 2008)
  • bodoval (Indianapolis 2007)
  • bol na čele pretekov (Fudži 2007)
debata chyba